Friday, May 26, 2017

Selamat Berpuasa 2017



Pihak admin dan seluruh team phat dot my ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ramadan 1438H dan Selamat Berpuasa 2017 kepada seluruh umat Islam di seluruh Malaysia. Di kesempatan ini admin ingin memohon maaf atas apa jua posting yang dibuat selama ini ada menyinggung perasaan pembaca sekelian.

Admin ingin berkongsi sedikit perkongsian berkaitan puasa yang diambil di laman sesawang JAIS. 

KEWAJIPAN BERPUASA

Firman Allah ( Ayat Al-Baqarah ayat 183 dan 185 )

"Wahai orang-orang beriman!! Kamu diwajibkan berpuasa sebagimana yang diwajibkan ke atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa".

Bagi orang-orang Islam yang beriman, bulan Ramadhan adalah bulan yang dinanti-nantikan ketibaannya oleh setiap ummat Islam, memandangkan ia bulan yang mulia dan memberi begitu banyak manfaat dan keistimewaan, faedah, fadhilat dan masa depan yang cerah bagi mereka yang tahu dan menghayatinya.

KEUTAMAAN RAMADHAN

Terdapat puluhan hadis Rasulullah saw yang menjelaskan tentang fadhilat dan keutamaan pusa di bulan Ramadhan, bukan sahaja untuk manfaat ummat Islam di akhirat kelak, malah ianya memberi faedah yang besar untuk kesihatan tubuh badan manusia di dunia ini.

ANTARA FADHILAT DAN KELEBIHAN BERPUASA DI BULAN RAMADHAN.

1. Pintu langit dibuka

2. Pintu-pintu syurga di buka


FADHILAT YANG LAIN

1. Mereka yang berpuasa akan mendapat balasan syurga

2. Orang yang berpuasa dimakbulkan permintaanya oleh Allah SWT

3. Orang yang berpuasa mendapat 2 kegembiraan iaitu semasa berbuka dan apabila bertemu dengan Allah pada hari kiamat kelak

4. Orang yang berpuasa mendapat peliharaan Allah Swt

5. Orang yang berpuasa dengan sempurna dijanjikan mahligai yang indah di syurga

6. Setiap kali sujud orang yang berpuasa, dikurniakan 1700 kebajikan, dibinakan mahligai di syurga dan 70,000 malaikat memohon keampunan baginya dari pagi hingga petang.

AMAL IBADAH DI BULAN RAMADHAN

Dalam khutbah terakhir bulan Sya'ban untuk persediaan menghadapi bulan Ramadhan, Rasulullah saw telah memberi nasihat kepada ummat Islam supaya menyempurnakan amal ibadah sepanjang bulan ramadhan, antaranya ialah:

  • Solat sunat Tarawih
  • Solat-solat sunat yang lain
  • Bantu membantu sesama umat islam seperti bersedekah dan seumpamanya
  • Memberikan hidangan berbuka puasa
  • Banyakkan membaca tahlil
  • Banyakkan beristighfar dan bertaubat, memohon keampunan kepada Allah swt
  • Banyakkan berdoa memohon syurga dan perlindungan dari azab neraka
  • Banyakkan bersabar, kerana bulan Ramadhan adalah bulan kesabaran.
  • Tinggalkan dan jauhi dari segala perbuatan maksiat dan kemungkaran, kerana ia boleh menghapuskan ganjaran pahala ibadah kita.
Oleh itu marilah sama-sama kita berpuasa dengan seikhlas-ikhlasnya. Jangan kita hanya berpuasa, kerana ikut orang lain berpuasa atau kerana bapa kita puasa, maka kita juga kena puasa. Hayatilah kelebihan-kelebihan berpuasa, agar kita sempurna di dunia dan di akhirat.

Monday, May 22, 2017

Semakan Keputusan EGTukar 2017


Adakah anda salah seorang daripada guru-guru yang memohon untuk bertukar pada tahun ini. Jika ia mungkin tahun ini adalah rezeki bagi anda. Kerana mengikut laporan sebuah akhbar baru-baru ini, dikatakan 9000 permohonan pertukaran guru telah diluluskan. Jadi kepada semua jom buat Semakan Keputusan EGTukar 2017 hanya di SINI.

Untuk semakan egTukar 2107 ini anda perlu ketahui 2 perkara iaitu :-

1. Semakan dibuka pada 22 Mei 2017 bermula jam 6.00 petang

2. Semakan penempatan pertukaran yang diluluskan dibuka pada 30 Mei 2017

Jadi kepada semua yang terlibat jangan lupa untuk menyemak hari ini 22 Mei 2017 bermula jam 6.00 petang. Kepada yang berjaya untuk permohonan kali ini tahniah admin ucapkan. Kepada yang tidak berjaya anda boleh mencuba untuk memohon semula pada sesi yang berikutnya.

Thursday, May 18, 2017

Kes David Teo dan Mat Over Selesai


Sesi Dialog Transformasi Nasional TN50 Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bersama penggiat Seni di Seri Perdana, di Putrajaya bertukar kecoh seketika apa secara tiba-tiba telah berlaku satu insiden yang amat mengejutkan. Ia melibatkan Datuk David Teo dan pelawak Mat Over. Selepas beberapa ketika kekecohan tersebut berlaku mereka berdua kembali semula untuk berdamai di depan YAB Perdana Menteri. Admin petik laporan akhbar berkenaan Kes David Teo dan Mat Over Selesai di depan YAB Perdana Menteri. Gambar dan berita dari Harian Metro Online.

“SAYA tak rasa apa yang saya buat itu keterlaluan kerana tindakan berkenaan untuk mengajarnya cara beradab terutama di hadapan pemimpin yang menjadi tuan rumah pada acara ini. "Saya juga tidak kesal dengan tindakan ini kerana sikap David tidak menghormati Perdana Menteri dan Rosyam selaku moderator. Sepatutnya sebagai rakyat Malaysia perlu ada adab dan hormat-menghormati," kata pelakon dan pelawak Sulaiman Yassin atau lebih terkenal dengan panggilan Mat Over.

Mat Over menampar penerbit filem dan drama Datuk David Teo sehingga sesi Dialog Transformasi Nasional TN50 Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bersama Penggiat Seni di Seri Perdana, di Putrajaya, malam ini, terhenti seketika. David ditampar oleh Mat Over di hadapan Najib dan perantara program, Datuk Rosyam Nor .

Insiden bermula apabila David menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap Rosyam yang tidak memandang ke arah tempat duduknya, sebaliknya memberi fokus kepada penonton di barisan hadapan. David menyifatkan tindakan Rosyam tidak adil kerana tidak memberi laluan kepada mereka di barisan belakang untuk bertanya soalan dan menyuarakan pandangan.

Dalam kekecohan mempertahankan pendapat masing-masing, Mat Over secara tiba-tiba meluru ke depan pentas bagi memberi amaran kepada David supaya tidak kurang ajar sambil menampar muka penerbit itu. Di sebalik kekecohan itu, Najib dan Rosyam tetap meneruskan dialog sehingga ke penghujung acara sehinggalah David dan Mat Over dibawa masuk semula ke dalam dewan untuk bertemu Najib bagi menyelesaikan perkara itu secara baik.

Mereka berdamai dengan bersalaman sambil disaksikan Najib dan Rosyam. David dan Mat Over turut bersalaman dengan Najib dan Rosyam. Mat Over berkata, dia sudah berfikir dahulu sebelum menampar David kerana menganggap cara penerbit filem dan drama itu kurang ajar.

David dan Mat Over bermaafan dan bersalaman selepas berlaku kekecohan di hadapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Rosyam Nor pada Program Dialog Transformasi Nasional 2050 (TN50) bersama Segmen Penggiat Seni di Dewan Bankuet, Seri Perdana.

Dalam pada itu, David tidak sangka Mat Over boleh bertindak begitu kerana selama ini pun dia tidak mengenali pelakon itu. "Tiba-tiba saja dia meluru serta menampar dan saya terkena dahi saya. Saya hanya mempersoalkan tindakan Rosyam tidak menggunakan pentas bulat itu dengan sepenuhnya dan hanya fokus satu arah di depan saja sedangkan saya juga mahu bertanyakan soalan kepada Perdana Menteri. "Saya tidak akan mengambil sebarang tindakan undang-undang dan sudah memaafkannya," katanya

Wednesday, April 26, 2017

Pelajar Tahfiz Johor Mohamad Thaqif Meninggal Dunia



Ini berita yang baru admin terima sebentar tadi. Merujuk kepada laporan Awani sebentar tadi mengesahkan bahawa Pelajar Tahfiz Johor Mohamad Thaqif Meninggal Dunia. Pelajar madrasah tahfiz di Kota Tinggi, Johor dilaporkan telah meninggal dunia di Hospital Sultan Ismail (HSI) kira-kira jam 2.05 petang tadi. 

Perkara tersebut disahkan oleh ibu saudaranya, Dzuraidah Ahmad kepada Astro AWANI. Mohamad Thaqif Amin Mohd Gaddafie, 11, meninggal dunia sebelum sempat menjalani pembedahan untuk memotong tangan pelajar tersebut yang dijadual hari ini tidak dapat dijalankan berikutan keadaan jantungnya yang tidak stabil.

Mohamad Thaqif didakwa telah dipukul pembantu warden sehingga menyebabkan kedua-dua belah kakinya dipotong itu kini masih dalam pemantauan doktor.takziah diucapkan kepada ahli keluarga arwah. Dikesempatan ini admin ingin mengajak anda semua pembaca untuk sedekah kan Al-Fatihah untuk arwah.

Friday, April 14, 2017

Resipi Donat Cheese Dan Cara Membuatnya


Hari ini berbekalkan kuasa Fb Viral oh Viral admin ingin kongsikan kepada anda semua pembaca setia phat dot my Resipi Donat Cheese Dan Cara Membuatnya. Dikatakan bahawa donat cheese ini akan menjadi pencabar kepada kuih keria gula melaka yang sedang memegang ranking kuih paling panjang beratur untuk membelinya.Jadi apa kata anda buat sendiri. Bukan apa admin dah tolong carikan dah ni Resipi Donat Cheese Dan Cara Membuatnya. Jadi apa tunggu lagi pergi lah kedai cari bahan.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Donut Cheese adalah :-


4 cawan tepung gandum
3 sudu besar merjerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar gula
1/2 cawan air suam
1/2 cawan air
1 peket mauripan
Sedikit garam
Cheese slice

Cara-cara membuat Donat Cheese yang mudah-mudahan menjadi dan sedap adalah :


1) Ambil setengah cawan air suam larutkan gula , yis segera dan kacau sehingga sebati . Biarkan sampai yis mengembang dalam 20 minit .
2) Tepung gandum tadi ramas dgn marjerin , susu dan garam sampai sebati .
3) Bila yis dah mengembang . Masukkan yis tersebut ke dalam tepung tadi diselang seli dgn setengah cawan air sehingga menjadi doh yg tidak melekat di tgn.
4) Rehatkan doh dalam 30 minit , tutup doh tersebut dgn kain basah .
5)Selepas 30 minit , doh tersebut dah naik . Tumbuk doh tersebut untuk mengeluarkan angin .
6) Boleh canaikan doh tersebut , jgn tebal sangat dan terlalu nipis sangat . ( untuk cheese saya buat dgn menekap kan menggunakan cawan minuman plastik ). Kalau donut biasa saya gunakan acuan donut .
7) Sebelum menggoreng donut tersebut . Rehatkan donut itu selama 30 minit supaya ia mengembang dgn cantik .

SEKIAN SELAMAT MENCUBA

Tuesday, April 11, 2017

Jangan Takut Kahwini Gadis Negeri Sembilan


Orang luar dari Negeri Sembilan semestinya takut untuk mengahwini gadis dari Negeri Sembilan. Kerana apa kerana mereka semua tidak faham tentang adat perpatih yang diamalkan di Negeri Sembilan. Jadi anda Jangan Takut Kahwini Gadis Negeri Sembilan. Jika anda seorang lelaki yang mempunyai buah hati gadis Negeri Sembilan anda perlu baca dan hadam apa yang admin kongsikan ini.

Pastinya anda pernah mendengar lagu Gadis Jolobu dendangan Waris dan Dato' Hattan bukan? Antara bait-bait lirik lagu tersebut ada menerangkan berkaitan perbincangan dalam artikel ini. Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio Jangan salah anggap napo lobihkan pompuan Sobab laki boleh hidup kalau campak dalam hutan. Nampak tak pada lirik pun dah secara dasarnya menerangkan kenapa perempuan mendapat harta pusaka tersebut.

Untuk lebih jelas jom kita baca artikel di bawah ini. “Tanah adat ini adalah tanah yang turun temurun daripada nenek moyang sesuatu keluarga“. Cuba fahamkan ayat tersebut. Kalau seorang lelaki menikahi perempuan Negeri Sembilan, buat apa dia nak sentuh atau ambil harta pusaka sebelah isteri beliau? Itu bukan hak beliau pun. Amboi, kalau dah datang sehelai sepinggang tak kan nak ambil hak atau harta isteri jika berlaku perceraian kot? Itukan tanah adat keluarga sebelah isteri… harta pusaka yang dah sedia ada sebelum lelaki tersebut menikahi isterinya lagi…
 
Isu adat perpatih adalah berkaitan dengan tanah adat iaitu tanah pusaka yang diturunkan kepada saudara sebelah perempuan. Ianya tidak berkaitan dengan harta sepencarian.sedikit panduan untuk jejaka yang mempunyai pasangan gadis NS. Sila faham betul2 ye.
Adat Perpatih ini memang mementingkan kaum wanita tetapi bila bab harta ia hanya terpakai untuk HARTA PUSAKA SAHAJA.
 
Apa itu harta pusaka?
Harta pusaka ialah tanah (biasanya) yang diwarisi oleh ibu yang akan diturunkan kepada anak perempuan bongsu sahaja. Jadi harta ini sajalah yang si suami tidak boleh ambik. Bukan harta sepencarian.
 
Apa itu harta sepencarian?
Harta yang yang dibeli selepas berkahwin dengan gadis NS.
Jadi sekiranya jejaka luar berkahwin dengan gadis NS dan anak perempuan bongsu adalah jejaka yang paling beruntung kerana telah mempunyai tanah harta pusaka yang lazimnya dijadikan tapak untuk membuat rumah banglo.
 
Jadi kenapa kata kalau bercerai tinggal sehelai sepinggang? Itu kerana kalau sisuami tinggal di atas tanah pusaka bukan rumah yang dibeli bersama. Si suami terpaksa keluar dari rumah yang dibuat atas tanah pusaka. Untuk kebaikan bersama, dinasihatkan jangan buat rumah atas tanah pusaka. Memang itu akan jadi risiko sekiranya bercerai. Kalau rumah itu dibeli bersama dengan isteri, itu sudah menjadi harta sepencarian. Jadi tak timbul isu keluar sehelai sepinggang...

Monday, April 3, 2017

Kerajaan Isytihar 24 April 2017 Cuti Umum


Berita baik untuk seluruh rakyat Malaysia apabila Kerajaan Isytihar 24 April 2017 Cuti Umum. Ini adalah bersempena Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-15, Sultan Muhammad V. Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa, berkata pengisytiharan hari kelepasan am tambahan itu dibuat berdasarkan Seksyen 8 Akta Hari Kelepasan Am 1951 (Akta 369) bagi Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan. 

Bagaimanapun, katanya bagi Sabah dan Sarawak, kerajaan negeri yang berkenaan diminta mengambil tindakan mengikut undang-undang negeri masing-masing. "Sultan Muhammad V dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 pada Selasa, 13 Disember 2016 menggantikan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-14, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah yang tamat tempoh pemerintahan baginda pada 12 Disember 2016. 

"Sehubungan itu, kerajaan dengan perkenan Yang di-Pertuan Agong ke-15 akan mengadakan dua acara utama sempena pertabalan baginda. "Istiadat Pertabalan akan diadakan pada pagi hari Isnin, 24 April bertempat di Balairung Seri, Istana Negara manakala, pada sebelah malam diadakan Majlis Santapan Diraja di Dewan Santapan, Istana Negara," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini. 

Beliau berkata, selain itu dua acara lain akan turut diadakan pada 20 April ini iaitu majlis bacaan Yasin, doa selamat dan solat hajat bertempat di Masjid Putra, Putrajaya disusuli Pameran Raja Kita pada hari Selasa, 2 Mei di Muzium Diraja (Istana Negara lama).

Sumber : BH Online

Tuesday, February 28, 2017

Pendaftaran Online Tahun 1 Sesi 2018 dan 2019


Pastinya ramai ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang akan melangkah ke alam persekolahan tahun 1 pada tahun 2018 dan tahun 2019. Oleh hal yang demikian, admin ingin kongsikan kepada semua ibu bapa di luar sana link untuk Pendaftaran Online Tahun 1 Sesi 2018 dan 2019 melalui laman sesawang Kementerian Pendidikan Malaysia.

Jadi anda ibu bapa perlu mengambil perhatian tentang beberapa perkara sebelum anda mendaftarkan anak anda melalui sistem Pendaftaran Online Tahun 1 Sesi 2018 dan 2019 ini. Perkara yang perlu anda lihat dan ambil perhatian adalah :

Siapakah yang perlu daftar untuk kemasukan tahun 1 pada 2018 dan 2019?
Mereka yang perlu mendaftar adalah kanak-kanak Warganegara Malaysia yang lahir:

Tarikh Lahir 2 JAN 2011 - 1 JAN 2012
Tahun Persekolahan 2018

Tarikh Lahir 2 JAN 2012 - 1 JAN 2013
Tahun Persekolahan 2019

Pendaftaran secara atas talian di : https://public.moe.gov.my

Tarikh Pendaftaran dibuka: 1 Mac 2017 - 30 April 2017

Adakah yang tahun persekolahan 2019 perlu mendaftar juga?

  • Ya, pendaftaran dibuka awal 2 tahun sebelum.
Siapakah yang perlu mendaftarkannya?
  • Ibu Bapa
Untuk maklumat penuh cara-cara bagaimana untuk mengisi borang pendaftaran ini anda semua boleh merujuk rajah bergambar dengan hanya klik di SINI
Semoga bermanfaat untuk semua.Mohon untuk anda kongsikan kepada yang lain.

Friday, February 24, 2017

Fungsi My Story Pada Aplikasi Whatapps

Beberapa hari ini terdapat perubahan kepada interface atau fungsi media sosial Facebok. Fungsi My Story ini telah dimulakan oleh Instagram diikuti oleh Facebook dan terbaru oelh Aplikasi Whatapps. Ramai yang tahu untuk menggunakan fungsi Facebook Story dan Instagram Story tetapi admin pasti ramai yang kurang arif Fungsi My Story Pada Aplikasi Whatapps. Jadi admin ingin kongsikan kepada anda pembaca semua tentang Fungsi My Story Pada Aplikasi Whatapps yang admin ambil dari laman popular TV14.MY

Selepas beberapa ketirisan sebelum ini, kini WhatsApp turut memperkenalkan fungsi seumpama Facebook Stories dan Instagram Stories pada aplikasi mereka, dinamakan sebagai WhatsApp Status. Seperti ramai sedia maklum, WhatsApp sedia menyediakan fungsi “Status” pada aplikasi mereka sejak sekian lama. Walaubagaimanapun, ia sekadar perkongsian teks, dan pengguna perlu secara manual melihat profil anda untuk membaca status teks yang dikongsikan – atau melihatnya melalui buku alamat.

Kini, perkara berkenaan berubah. WhatsApp mengatakan kini “Status” berevolusi, dan membolehkan pengguna merakamkan gambar atau video, seterusnya menambah emoji atau teks sebelum ia dikongsikan bersama rakan-rakan lain di WhatsApp. Berbeza dengan sebelum ini juga, WhatsApp membuat perubahan pada antaramuka, dan kini menyertakan tab khusus dinamakan Status untuk memaparkan kemaskini daripada rakan-rakan anda.

Seperti biasa, pengguna boleh berinteraksi dan secara tidak langsung menjadikan aplikasi WhatsApp lebih sosial berbanding sebelum ini. Pelbagai perkongsian yang dilakukan juga akan hilang selepas tempoh 24 jam, dan WhatsApp mengatakan perkongsian ini melalui penyulitan – sama seperti penghantaran dan penerimaan mesej supaya ia tidak dilihat pihak ketiga.

WhatsApp mengatakan fungsi ini diperkenalkan bersempena dengan ulang-tahun ke-8 mereka yang jatuh pada 24 Februari ini. Seperti kebiasaan, WhatsApp akan memperkenalkan ciri baru ini secara berperingkat kepada semua pengguna – sama ada Android, iOS atau Windows Phone – bermula hari ini.

Tuesday, February 7, 2017

Live Streaming Gamba Osaka VS JDT 7 Feb 2017


Pastinya seluruh peminat bola sepak di seluruh negara menantikan saat di mana menyaksikan perlawanan bertaraf antarabangsa melibatkan pasukan bola sepak dari negara kita Malaysia. Tidak lain dan tidak bukan pasukan Johor Darul takzim atau lebih dikenali sebagai JDT. Jadi admin tidak pasti sama ada terdapat Live Streaming Gamba Osaka VS JDT 7 Feb 2017 pada hari ini.

Tetapi yang pasti untuk perlawanan antara Gamba Osaka vs JDT pada hari ini akan disiarkan secara langsung hanya di Astro Astro FOX Sports Channel 812/832 HD bermula jam 5.30 petang dengan sepak mula pada jam 6.00 petang waktu Malaysia.

Ayuh seluruh rakyat Malaysia kita sama-sama mendoakan kejayaan yang cemerlang kepada pasukan JDTseterusnya membawa kemenangan untuk terus layak ke pusingan seterusnya. Ini bukan sahaja menaikkan nama JDT seterusnya menaikkan lagi nama bola sepak Malaysia.

JDT atau Johor Darul Ta`zim akan bertandang ke Suita City Stadium melayan kelab Jepun Gamba Osaka dalam perlawanan palyoff pusingan ketiga ACL. Jika menang JDT akan bermain dalam saingan sebenar ACL satu kumpulan dengan Adelaide United dari Australia, Jiangsu Suning dari China dan Jeju United dari Korea Selatan.

Menentang Gamba Osaka bukanlah mudah apa lagi bermain dihalaman lawan dengan faktor suhu sejak sedikit sebanyak pasti memberi kesan kepada pemain JDT. Namun mereka telah lebih awal ke sana dan diharap mereka telah dapat menyesuaikan diri dengan cuaca. Besar harapan peminat di Malaysia mahu melihat JDT bermain dalam Liga Juara-Juara Asia.

Panas!!! Hati-hati Naik Uber


Seperti yang semua ketahui bahawa tengah hangat perkhidmatan uber sekarang. Untuk maklumat, Uber ia merupakan salah satu perkhidmatan yang menghubungkan pengguna dengan pemandu kereta mewah dan teksi, sekaligus memudahkan pengguna untuk tiba disesuatu destinasi dengan baik. Tetapi ada cerita Panas!!! Hati-hati Naik Uber.

Ia menyediakan perkhidmatan melalui aplikasi khas, membolehkan pengguna melihat kedudukan semasa kenderaan, membuat tempahan, dan sebagainya. Berbeza dengan penggunaan teksi biasa, pembayaran dilakukan terus melalui Uber, dan bukannya kepada seseorang pemandu. Daripada apa yang diketahui, caj yang dikenakan adalah hampir 50% ke 75% lebih mahal berbanding teksi biasa, memandangkan jenis kenderaan yang digunakan adalah berbeza.


*HATI-HATI NAIK UBER DI KUALA LUMPUR !!!*_

Kejadian ini terjadi hari Khamis mlm Jumaat lalu, demi melindungi mangsa kita sebut saja namanya Lina. Sebab ada pekerjaan yg harus diselesaikan, mlm tu Lina bekerja sampai larut mlm di office di depan Masjid India...Kira-kira jam 11 mlm, Lina memesan uber utk menghantarnya pulang ke rumah sewanya.
 

“Stadium Merdeka ya bang?” ujar Lina. Pemandu uber itu hanya menggangguk & langsung menjalankan uber. Selama perjalanan tdk terjadi percakapan antara Lina & pemandu uber. Mungkin Lina merasa letih karena bekerja sampai larut malam.

Pemandu uber juga tidak berniat untuk berkomunikasi. Sekitar 20 minit lamanya keheningan terjadi, tiba2 Lina ingat kalau ia tdk bawa cukup duit buat bayar tambang. Di dompetnya cuma ada sekitar 8 ringgit saja & Lina cemas takut tak cukup.

Lina lalu menepuk belakang pemandu uber dgn maksud berhenti dulu di kawasan Lebuh Ampang utk mengeluarkan duit di ATM. Tapi setelah blkg nya di tepuk tiba2 pemandu uber itu secara melulu & memutarkan stering ke kanan ke kiri sambil berteriak histeria...

Sampai akhirnya uber itu melanggar pembahagi jalan & pokok mangga..

Untung Lina & pemandu uber tidak mengalami luka parah.

Pemandu uber itu kemudian menoleh & bercakap dengan Lina :

_“Maaf saudari... saudari x apa-apa kan? Saudari tepuk blkg saya tadi... terkejut saya setengah mati !!”_

_“Laaa, tepuk blkg bahu pun x blh?!”_ jwb Lina heran

_“masalahnya ini hari pertama sy jadi pemandu uber.”_

_“Sebelum ni kerja apa Cikkk ?_” tanya Lina turut terkejut.

_"Saya kerja 20 tahun jadi pemandu Van jenazah”_ jawabnya...

_"Tu la terkejut sgt saya tu..._


"JANGAN MARAH ARRRR"

Wednesday, January 11, 2017

Adenan Satem Meninggal Dunia


Baru mendapat perkhabaran tentang Adenan Satem Meninggal Dunia. Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem meninggal dunia kira-kira jam 1.20 tengah hari tadi pada usia 72 tahun. Memetik beberapa laporan dan tweet dari Menteri Belia dan Sukan sebentar tadi.

Di Twitter, Menteri Belia dan Sukan mengucapkan takziah kepada keluarga arwah dengan berkata: “Takziah kepada Puan Sri Jamilah & keluarga & rakyat negeri Sarawak atas kembalinya ke rahmatullah Ketua Menteri TS Adenan Satem. Al Fatihah.”

Pemergian allahyarham kembali ke Rahmatullah amat dirasai oleh kerana beliau bakal menyambut hari kelahirannya yang ke-73 tahun pada 27 Januari depan. Arwah merupakan Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB).

Allahyarham merupakan ketua menteri kelima negeri terbesar di Malaysia tersebut selepas mengambil alih jawatan daripada Tun Abdul Taib Mahmud pada 28 Februari 2014.

Tuesday, January 10, 2017

Biodata Faiz Subri


Admin kongsikan kepada anda Biodata Faiz Subri. Sebelum bercerita panjang mengenai Biodata Faiz Subri admin terlebih dahulu ingin mengucapkan jutaan tahniah kepada Faiz Subri kerana telah mengharumkan nama Malaysia di mata dunia. Awal pagi tadi Faiz Subri telah memenangi Anugerah FIFA Puskas Award 2016 kerana jaringan cantik beliau ketika perlawanan liga super menentang Pahang. 

Nama penuh : Mohd Faiz Subri
Tarikh lahir : 8 November 1987 (29 tahun)
Tempat lahir : Air Hitam, Kedah, Malaysia
Ketinggian : 1.72 M (5ka 7 inci)
Posisi permainan : Attacking Midfielder, Striker

Maklumat kelab
Kelab terkini : Pulau Pinang
Nombor : 13


Faiz bermain bersama skuad muda Kedah FA dari 2006 hingga 2009. Dia beralih ke KSK Tambun Tulang, sebuah kelab di Perlis pada 2009 yang bermain di Liga FAM, dan juga skuad Piala Emas Raja-Raja Perlis.  Kemudian Faiz bersama skuad Perlis FA pada awal 2010.

Musim 2012, Faiz menandatangani kontrak satu tahun dengan pasukan T-Team FC. Bagi musim 2013 pula, Faiz menandatangani kontrak bersama rakan sepasukan di T-Team, Zairo Anuar Zalani. Pada bulan April 2013, Faiz menyertai pasukan Kelantan FA. Selepas beliau menabur bakti bersama Kelantan sehingga akhir 2014, Faiz kemudiannya menandatangani kontrak bersama Pulau Pinang FA untuk musim 2015. Beliau membantu Pulau Pinang dinaikkan ke Liga Super Malaysia 2016 selepas muncul naib juara Liga Perdana Malaysia 2015.

Pada tahun 2012 dan 2013, Faiz buat pertama kalinya dipanggil mewakili skuad kebangsaan Malaysia ketika dibawah kendalian Datuk K. Rajagobal. Walaupun dipanggil, beliau tidak pernah membuat penampilan dan seringkali memanaskan bangku simpanan. Pada bulan Ogos 2015, Faiz kembali dipanggil mewakili skuad kebangsaan dibawah kendalian Dollah Salleh. Beliau dipanggil berikutan aksinya yang mantap bersama Pulau Pinang FA.

Pada 16 Februari 2016, Faiz mencipta kejutan apabila beliau melakukan sepakan percuma yang sungguh luar biasa ketika menewaskan Pahang FC 4-1 dalam perlawanan kedua saingan Liga Super Malaysia 2016. Gol tersebut menjadi viral di seluruh dunia lalu menganggap jaringan tersebut semirip dengan jaringan sepakan percuma bekas pertahanan Brazil, Roberto Carlos ketika Brazil bertemu Perancis pada tahun 1997. Gol itu juga telah memenangi Anugerah Puskas FIFA 2016 sebagai jaringan gol tercantik dunia melalui undian dari seluruh dunia.



Thursday, January 5, 2017

Senarai Pemain Negeri Sembilan 2017


Liga Malaysia akan bermula Januari 2017 ini. Jadi beberapa pasukan yang bermain di Liga Super dan Liga Premier sudah pun memperkenalkan senarai pemain untuk musim 2017 ini. Tidak ketinggalan skuad Hobin Jang Hobin juga telah memperkenalkan senarai pemain dan pengurusan untuk tahun 2017. Jadi ini adalah Senarai Pemain Negeri Sembilan 2017

Pengurus : En Satwant Singh.

Ketua Jurulatih : Mohd Asri Ninggal

Pengarah Teknikal : Jorg Peter Steinbrunner.

Penolong jurulatih : Hamirulah b Abu

Jurulatih kecergasan : Ahmad b Osman

Penjaga Gol :
1. Mohamad Khaharudin b Abdul Rahman
2.Saiful Amar b Sudar
3.Muhamad Yatim b Abdullah
4.Ezad Ariff b Jamaluddin

Pertahanan tengah
1. Mohd Nasriq Baharom (K)
2. Annas b Rahmat
3.Mohammad Ashmawi b Md Yakin
4.Muhammad Fauzan b Mohd Fauzi
5.Mohd Nor Hazrul b Mohd Mustafa
6.Mohd Shazlan b Anas.
7.Hariri b Mohd Safi
8.Arman Fareez Mohd Ali

Pemain Midfield.
1. Mohd Norhafizzuan b Jailani
2. Khairul Anwar b Shahrudin
3.Mohamad Izzudin b
Zainuddin
4 Sharul Igwan b Samsuddin
5 Muhammad Nizam b Mohd Ruslan
6.Curran Lawrance Singh Ferns
7.Aroon Kumar A/L Ramaloo
8.Muhammad Faizal b Abu Bakar
9.Ahmad Hazeri b Hamid
10. Muhammad Izuan Mohd Salahuddin

Penyerang

1. Mohd Rahizi B Mohd Rasib
2. Faderin bin Kadir.

Pemain Import .
1.Suzukicastanheira Brunojuinichi
Midfield - Rakyat Brazil berketurunan Jepun

2. Lee Andrew Tuck
Midfield - England

3.Vedic Nemanja
Miedfield - Serbia

4. Simic Marko
Penyerang - Croatia


Nampak dari senarai tersebut beberapa orang pemain dari negeri lain turut menyertai Negeri Sembilan untuk tahun 2017 ini. Negeri Sembilan juga memperkenalkan 4 pemain import yang semuanya baru. Semoga berjaya untuk pasukan Negeri Sembilan.