Monday, July 8, 2013

Penting!!!! Rahsia Kod Warna Pada Ubat Gigi



Aku pasti ada yang tidak tahu menahu berkenaan dengan kod warna yang terdapat pada ubat gigi yang tiap-tiap hari kita gunakan.

Aku pun baru tau ni. Jadi aku kongsikan kepada anda semua.Aku dapat pun setelah seorang sahabat kongsi kan berkenaan nya di FB beliau.
Jadi kod warna itu adalah :

MERAH = BAHAN SEMULAJADI + BAHAN KIMIA

BIRU = BAHAN SEMULAJADI + BAHAN UBAT-UBATAN

HIJAU = BAHAN SEMULAJADI SAHAJA

HITAM = BAHAN KIMIA KESELURUHAN

p/s : Aku just kongsi apa yang aku baca.Untuk pengesahan sila hubungi doktor gigi berhampiran anda
5 comments for "Penting!!!! Rahsia Kod Warna Pada Ubat Gigi"

Halalgel n mukmin wrna hitam? Mcm mna tu?

loh macam tu plak... balik nnt nak check

huhuhu tak pernah tau menda alah ni,, kena check ni..

Awas! Sebelum kongsi maklumat kpd orang ramai, pastikan maklumat yg ingin dikongsi adalah tepat. Ditakuti ianya fitnah menyebabkan kita yg kongsi maklumat turut menanggung dosa.

Sila sertakan badan yg berkuasa ("authority") yg mengesahkan maklumat di atas. Dari mana maklumat diperolehi sebenarnya?

Kalau kita lihat betul2 gambar di atas, produk yg berlogo halal yg punya kod warna hitam. Tak pasti jenama apa. Apa yg pasti di rumah saya menggunakan ubat gigi Mu'min keluaran Al-Meswak Mu'min Sdn Bhd. Ianya mendapat pelbagai pengiktirafan spt sijil halal & Persatuan Pengguna Islam Malaysia. (http://www.al-meswak.com.my/) Hairannya ia juga punyai kod warna hitam spt dlm gambar.

Adakah ini satu agenda puak-puak tertentu?

Salam...berdasar kn pengalaman saya dlm mencipta filling machine,tanda ini merupakan marking yang penting bagi sensor pada sesuatu machine dalam menentukan botol/bekas tersebut samada depan atau belakang untuk proces labeling,manifacturing date & sebagai nya...wallahu'alam...