Penting!!!! Cara Mengenali Handphone Original Atau Tidak

Posted by Phat on Tuesday, May 28, 2013

 Zaman sekarang aku percaya semua kawan-kawan memiliki handphone yang canggih-canggih.Jadi korang yang guna iphone, S1 S2 S3 S4 ,Note 1 Note 2 Note 3 Note 4 (eh macam terlebih je model note ni) , Experia dan bermacam-macam lagi sila check handphone korang tu dari mana ok. Kat bawah ni ada cara-cara nya.Tapi bukan ayat aku tau aku copy paste dari FB je :
 


Cara Mengenali Handphone Ori Atau Tak :

Kes penipuan barangan elektronik sekarang nih semakin menjadi-jadi sehinggakan iPhone 4S pon boleh di ciplak oleh China. Di sini, aku nak kongsikan pade korang tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone korang tu original ataupun cap ayam. Check it out :
Okay ikut langkah langkah seperti di bawah nih :
1. Taip *#06#
2. Akan keluar IMEI number ( International Mobile Equipment Identity)
3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******
5. Untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah.
•02 atau 20 : dari China = LOW QUALITY
•08 atau 80: dari Germany = FAIR QUALITY
•01 atau 10: dari Finland = VERY GOOD
•00 atau 03 oatau 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
•13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH
Apa lagi jom check hanfon anda, moga-moga original.


p/s : aku punya 05 dan menurut sumber sesiapa yang guna HP jenama Samsung 05 bermaksud hp itu dikeluarkan oleh kilang samsung kat Korea tapi tak tau la betul ke tak. Any idea or info?

{ 12 comments... read them below or add one }

ZazaMyMoon said...

No idea & info, apa2 pun thanks for sharing ya Phat ;)

bai baizura said...

org teka hp org very good mcm tuan die. ekekek :P

♥♥szumika sakni♥♥ said...

sama la no 05 huhu

Ann Ishak said...

saya 04 yihaaaa :)

Aida saidah said...

mohon share yee..

Stevie Sebol said...

Mine is '04'. Thank you so much for this info ya! :)

Small Achilles said...

05 ngan 11 dr mana haaa

Small Achilles said...

05 ngan 11 dr mana haaa

Shaiful Azmi said...

Klu 06????

hamdan yusof said...

05 yg sy punya.

hamdan yusof said...

sy punya 05..

hamdan yusof said...

05 yg sy punya.