Friday, June 29, 2012

Euro 2012 Finalist

Assalamualaikum WBT

Hampir sebulan Euro 2012 telah berlangsung dan awal pagi tadi terjawab lah sudah 2 pasukan mana yang akan berentap di Final Euro 2012 pada Ahad ini. Seperti jangkaan awal aku Spain akan ke final tapi yang agak mengejutkan sudah tentu pasukan Italy yang sebelum Euro 2012 dilanda berbagai masalah dalam team.

Korang layan je la gambar kedua-dua team kat bawah ini..aku mula nya nak review game Italy vs Germany pagi tadi..tapi malas la pulak..so amik la entry yang sekang kang kera ni buat tatapan semua.


vs

p/s : Forza Azurri!!!!


Thursday, June 28, 2012

Siapa Curi Selipar Aku????

Al-kisah…ada la satu kampung ni. Nama kampung ni Kampung Ujung Laut. Kat kampung ni penduduknya hidup aman dan bahagia. Dalam kampung ni jugak ada sorang lelaki yang tak kawin-kawin lagi. Nama dia Ali (nama sebenar). Ali ni jenis yang ‘slow’ sket. So, ramai la yang pandang serong kat dia. Ramai la yang suka mengusik dia sehinggalah satu hari nak dijadikan ceritanya….
Ali ni pegi masjid nak semayang Jumaat. Ha..dalam slow-slow dia tu pun, semayang dia tak pernah tinggal. Lepas habih semayang Jumaat, Ali ni pun nak balik la. Masa dia nak turun pakai selipar dia tu, tetiba dia tengok selipar jepun kesayangan dia tu dah takder. Puas dia cari pun takder jugak. Ape lagi…mengamuk la Ali kat masjid tu. 

Tanpa segan silu, dia pun pegi la dekat mikrofon masjid tu lalu dia pun berkata, ” kepada sesapa yang mencurik selipar aku, baik korang pulangkan cepat !!!! ”
Read More

Wednesday, June 27, 2012

Tuesday, June 26, 2012

Bila dengar lagu "Twinkle2 Little Star"

video

Assalamualaikum

2 hari lagi genap 8 bulan dah anak dara aku ni
Semakin hari nampak nya alhamdulillah dia 
semakin bijak dan ada sahaja perubahan dari segi 
pemikiran dia....

dan dia sangat suka bila di pasangkan dengan video
dari super simple learning seperti
snow flake,twinkle little star, ABC, BINGO
alif ba ta dan sebagai nya...

Dia jugak dah pandai berinteraksi dengan papa dia
Bila papa tanya mana burung dia pandang ke atas awan,pokok
Bila papa tanya mana lembu mana kambing dia pandang ke luar pintu
Bila dengar bunyi moto atau kereta papa dia excited
Harap harap syaza jadi budak bijak

Kat atas tu aku rakam guna HP aku masa aku balik kampung minggu lepas
Tangan masa goyang tu buat aku gelak
macam macam anak papa ni hehehe
dah macam usop whilcha je aku tengok
kita bakor kita bakor hahaha

p/s : video khas untuk mama


Monday, June 25, 2012

Euro 2012 Semifinal's

Holla,

Setelah tamat kesemua perlawanan kumpulan dan suku akhir maka terjawablah sudah teka-teki 4 pasukan manakah yang bakal berentap pada separuh akhir Euro 2012.






Jadi pasukan yang telah berjaya melangkah ke separuh akhir pada kejohanan Euro 2012 adalah seperti berikut : 


GERMANY

ITALY

PORTUGAL

SPAIN

Aku pilih Spain untuk menang Euro 2012 kali ini walaupun aku sebenarnya 'die hard fan' team Azurri. Apa apa pun FORZA AZURRII!!!!!!!!

Wednesday, June 27
Portugal vs. Spain (Semifinal No. 1): 2:45 a.m. ET on ESPN
Thursday, June 28
Germany vs. Italy (Semifinal No. 2): 2:45 a.m. ET on ESPN


Friday, June 22, 2012

Fakta Kenapa Orang Bujang Kena Kahwin


Assalamualaikum WBT

Kenapa orang bujang kena kahwin?? Terang-terang dah kat atas gambar tu sebahagian daripada kemanisan berumah tangga. Jadi kepada semua yang berkasih-kasih tu siap sedia la untuk mempercepatkan korang punya perancangan perkahwinan.

Tak payah sentuh isteri pun dah dapat pahala dah..baru tenung je tu..betapa besar nya hikmah disebalik perkahwinan tu kan.

Kepada semua pasangan suami isteri buat lah apa yang telah disenaraikan dalam gambar kat atas ek. Dan bagi yang merancang nak kahwin tu ini kira pembakar semangat untuk korang la. Yang tengah hangat bercinta tu selalu selalu dengar lagu Ana Raffali + Suhaimi Mior Hassan + Altimet "jgn pegang2 duduk renggang2 ;-)

p/s : byk jemputan kahwin bulan ini



Thursday, June 21, 2012

Euro 2012 What Next??

Assalamualaikum WBT

Hari yang malas untuk menaip jadi sila la tengok gambar ye





Wednesday, June 20, 2012

Oh My English!!!

Assalamualaikum WBT


Sekarang ni boleh dikatakan tengah demam rancangan Oh My English. Ala rancangan kat TV yang boleh ajar kita gunakan ayat-ayat dalam bahasa inggeris dengan betul. Bagus la effort yang ditunjukan oleh stesen TV tersebut. Tapi yang pelik nya la kan...
 



   
Entah la aku ni mungkin dah tua dan aku tengok la tulisan budak budak sekarang kat social media agak lain macam gaya bahasa nya..bukan bahasa inggeris tau tapi bahasa melayu sendiri. Mungkin bunyi nya agak sama bila di baca tapi bagi orang tua macam aku ni memang susah nak faham apa yang dia orang tulis.

Kesempatan ini aku pinjam kejap video yang sangat baik untuk mereka mereka yang selalu guna kan perkataan dengan ejaan yang pelik pelik tu sekali gus boleh rosak kan bahasa Melayu. Tq pada BONI yang sudi bagi aku pinjam video dia.

Jadi korang hayati lah video tersebut k..jadi kan pengajaran..banyak yang kita dapat lepas tonton video ni..

p/s : ramai la budak2 marah kat aku kot pasal entry ni huhu




Tuesday, June 19, 2012

Minggu Terakhir Bersama-Sama

Assalamualaikum WBT

Last week hari terakhir wife dan anak aku ada ngan aku. Jadi banyak plan yang kita orang plan sebelum semua berpisah buat sementara waktu. Wife aku kan fly ke Kuching dan Syaza akan kembali di jaga oleh uwan dia di kampung.

Untuk minggu terakhir bersama-sama wife aku ajak pergi jalan-jalan di Star Mall, Mentakab pusat beli belah yang paling besar ada di kawasan Temerloh ini. Area mall ini agak jauh dari Bandar mentakab dan terletak di tengah-tengah taman perumahan. Aku nak pegi pun confius sebaik ada orang orang lama leh minta GPS hehehe.
Read More

Monday, June 18, 2012

"Awesome Give Away Dunia Sebenar Shida"


Assalamualaikum WBT

Korang tau tak yang sahabat kita Shida ada buat GA besar besaran punya. So memang rugi la kalau korang tak join sebab hadiah GA ni memang berbaloi baloi kata kau....






Aku cukup bertuah sebenarnya sebab Shida sendiri yang personally invite aku untuk join GA dia ni..disebabkan waktu yang cukup cukup busy so baru sekarang aku leh join GA beliau jadi kepada sesiapa yang berminat untuk dapat hadiah sila klik banner kat atas atau klik je kat SINI

Syarat-Syarat GA :


SYARAT-SYARAT SEPERTI BERIKUT :
1. Follow blog penganjur dan sponsors GA ini (senarai sponsors seperti dibawah) :
E'S OnlineShop (21)                       - OdahoneBiz (105)  
Muhammad Saiazuan (1875)        - Lyssa_Secret (50568) 
Fiz Graphic (7680)                         - Arol Mubin (1584)  
Nur Damia                                     - Arra Ahmad (2323)   
Zinnia Z A Shop (FB)                      - IntanBerlian (1320)   
Nakira's Collection (FB)                - Qatratun Al-Khairi   
Qat_Bawal Shop (8)                       - Eza_stories   
Irwani Zulkifli                                 - Eqbal Zack (6010)   
Nurul Yui (2270)                             - Bui Junaidi (1332)   
Nur Athirah (575)                           - Puan Azizah (3852)   
- Eca_Dwinky Asha (1233)               - Ain Zulaikha (3666)   
- Puan Ummi (480)                            - EGTV.com.my (FB)    
EMTV.com.my (FB)                        - Muaz Faris  
Peyan (503)                                    - Shida sendiri (3003)
DhiyahShoppe                               GAnContest
Rahayu Izaima                              - Gula-gula Kapas (822)
Marliyana (138)                             - Rafhanah Blogshop (96)
Nurnie (14)                                     - Nurjamal83 (234)

2. Like Fanpage sponsors disini -->> Fanpage Sponsors *shida sudah sediakan dalam satu page kesemua FP sponsors untuk memudahkan para peserta LIKE! mudahkan? LIKE saja ok :)
Read More

Segmen : Follower Pilihan Niera

Assalamualaikum WBT


Maaf kepada semua pembaca setia blog phat *bajet femes sebab dah 3 hari biarkan blog ini tak ber update dan bersawang. Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan blog tak ber update tetapi tak perlu rasa nya kongsi kat sini 'biarlah rahsia" *ceh macam lagu dato CT la plak.





Kesempatan dapat buka blog pada petang hari dapat pulak satu tagging dari seorang sahabat iaitu SBK. Beliau menjemput phat untuk join satu segmen. Menarik tu segmen tu jadi sesiapa yang nak join dipersilakan. Tetapi kena la ikut syarat tuan tanah ok.TQ SBK invite aku join


SILA KLIK BANNER UNTUK JOIN

syarat wajib:
*blogger malaysia
*follower blog Aisyah Humaira' (walaupun terpaksa sebab ni kan segmen follower niera..hihi)
*Like fanpage niera *buat entry bertajuk Segmen : Follower Pilihan Niera 
*letak banner dan linkkan ke entry ni
*letak link entry anda dalam kotak komen
Read More

Thursday, June 14, 2012

Kenduri Potong Jambul Syaza Part 3

Assalamualaikum WBT

Setelah selesai part 1 dan part 2 kini tiba masa nya untuk entry ke bahagian ke 3 untuk Majlis Kenduri Potong Jambul Syaza. Untuk kenduri kali ini aku ada menjemput sahabat-sahabat aku dari alam maya dan lebih tepat lagi sahabat dari kalangan blogger. Dan pada majlis tersebut telah pun dihadiri oleh 2 rakan blogger dari BCR iaitu Zaza dan juga Shy

Terharu betul rasa nya bila mereka kata nak datang.Sebab maklum la rumah phat ni kat Kuala Pilah, bukan nya dekat pekan tapi masuk ke dalam kampung plak..Dah la dia orang ni datang dari jauh dari Tanjung Malim tu..tapi dah rezeki kan akhir nya mereka sampai juga ke rumah phat.Dapat la merasa lauk kenduri..
Zaza & phat family
Read More

Wednesday, June 13, 2012

Tuesday, June 12, 2012

Kenduri Potong Jambul Syaza Part 2

Assalamualaikum WBT

Entry sebelum ini adalah part 1 so ini sambungan entry tersebut tapi aku tak nak tulis panjang cuma mahu korang tengok la sekitar majlis kenduri potong jambul puteri kami Nur Syaza Sofia pada sabtu lepas.Kenduri ni pun ada tema tau hehe ..pink + putih maklum la baby girl kan...





Read More

Monday, June 11, 2012

Kenduri Potong Jambul Syaza Part 1

Assalamualaikum WBT


Sabtu lepas 9/6/2012 satu kenduri potong jambul Syaza telah diadakan di rumah mak phat di kampung Inas, Negeri Sembilan. Jadi Hari khamis phat mohon untuk balik awal sebab nak gerak balik kampung then hari jumaat tu terus amik cuti sehari.






Itu pun masa sampai kat kampung petang khamis tu sedara mara dah start sibuk prepare makanan untuk rewang esok.Mak dah plan nak buat nasi impit ngan kuah kacang so otai dalam bidang ini tak lain tak bukan ialah mak cik phat yang di panggil "mak cek" oleh semua anak sedara...


Menu Kenduri
Read More

Isnin ek hari ni?

Assalamualaikum WBT

Hari ini hari isnin.Aku kerja seperti biasa.Tapi tugas hari ini memang lain dari biasa sebab aku kena jadi salah seorang panel temuduga bagi calon pelajar yang memohon untuk menyambung pengajian mereka dalam bidang kraftangan di Institut Kraf Negara.




   
Malam tadi sempat melayan game Spain vs Italy. Terkejut tengok Italy yang lebih banyak menyerang walaupun Spain yang control game. Apa pun Italy tetap di hati walaupun aku terget Spain akan menang Euro 2012 ni.
Read More

Thursday, June 7, 2012

Jalan Jalan Makan Makan

Assalamualaikum WBT


2 hari lepas adalah hari ulang tahun ke 2 perkahwinan aku.Jadi aku bawa la wife n anak aku pegi jalan-jalan pusing pusing Temerloh dan makan-makan. Memang bab bab makan ni aku selalu bawa wife aku pegi secret recipe sebab dia bleh makan kek yang sedap sedap..


Selalu nya chocolate indulgence la yang dia pilih..ini antara feveret kek aku jugak..tak sangka plak si syaza pun suka sangat ngan kek ni..suka betul dia..siap posing tunjuk isyarat "best" lagi bila aku snap pic dia tengah disuapkan oleh mama dia dengan chocolate indulgence..

Read More

Jadual Perlawanan Euro 2012 / Euro 2012 Match Schedule



Full Schedule
Friday, June 8
Poland vs. Greece (Group A): 12 a.m. ET on ESPN
Russia vs. Czech Republic (Group A): 2:45 a.m. ET on ESPN

Saturday, June 9
Netherlands vs. Denmark (Group B): 12 a.m. ET on ESPN
Germany vs. Portugal (Group B): 2:45 a.m. ET on ESPN
Read More

Wednesday, June 6, 2012

Selamat Tidur




Waktunya padamkan bara

Setelah lelah bekerja


Waktunya pejamkan mata

Dan tiada lagi berkata


Selamat tidur...

Selamat tidur....


Tuesday, June 5, 2012

My 2nd Wedding Anniversarry

Assalamualaikum WBT

Syukur alhamdulillah ke hadrat Allah SWT dapat kita bersua sekali lagi dalam entry seterusnya dalam blog phat ini. Terima kasih atas kekuatan yang diberikan oleh Nya untuk aku mengetuk huruf-huruf yang terdapat di atas 'keyboard' komputer ini..



   
Sedar tak sedar sudah 5 Jun 2012. Tarikh ini tersangat lah istimewa bagi aku sebab 2 tahun lepas pada tarikh ini la lebih kurang jam 7.45 malam aku telah diijab kabulkan dengan isteri aku iaitu Norhayati Abd Rahman..pada tarikh ini lah aku telah sah bergelar seorang suami kepada isteri aku.

Rasa nya seperti baru semalam perkara ini terjadi..tetapi hakikat nya masa berlalu terlalu pantas sekarang. Kami berdua alhamdulillah telah juga dikurniakan seorang puteri yang kini telah berusia 7 bulan..bagi pembaca setia blog aku pasti dah tau semua nya kan ;-) kami ada seorang puteri yang di beri nama Nur Syaza Sofia..

 Kenangan 2 tahun lepas ;-)

Jadi sekali lagi syukur ke hadrat Allah SWT kerana memberikan kebahagian kepada kami sekeluarga..kepada isteri phat "selamat ulang tahun perkahwinan kita yang ke -2 " papa sayang mama dan syaza sangat-sangat....semoga keluarga yang kita bina ini akan terus bahagia hingga ke akhir hayat kita...

p/s : Love u syaza n mama

Monday, June 4, 2012

Anak Papa ceria seperti biasa..

Assalamualaikum WBT..


Tiada apa yang dapat diucapkan selain dari syukur dapat melihat anak papa yang sebelum ini tidak sihat telah sihat seperti sebelum ini..si syaza dah tak meragam pada waktu malam seperti mana dua tiga hari awal dia kena selsema dan batuk itu hari...





Dia dapat tido dengan nyenyak pada waktu malam..cuma dia rimas sikit bila masuk kan ubat dalam mulut dia..mungkin ubat tu tak sedap kot..macam kita jugak la kan..dah besar besar pun tak suka ubat jugak kan..


syaza & mama
Read More

Dah lama x update tengah malam

Assalamualaikum WBT


Aku sebenar nya dah lama tak update blog tengah tengah malam cam gini..banyak faktor sebenarnya..kenapa aku tak update masa masa begini...






Yang paling atas sekali sebab mengapa aku tak update tengah malam adalah kerana biji dan kelopak mata aku ni bila pukul 10 mula la berat macam ada batu...rasa nak tutup tutup je mata pastu terus landing atas katil tau tau pagi esok bangun tido siap2 pegi keje..



Read More

Saturday, June 2, 2012

Lawak Hari Ini : Buat Buat Tanya Plak ;-)



DAH TAU BERTANYA PULAK!!! GRRRRRR


1)Bila orang nampak anda baring tutup mata....

Soalan: Hyee! tidur ke?
Jawapan: Tak la,aku training mcm mana nak mati nanti...
2)Imagine anda bawa tv anda yang rosak gi jumpa technician untuk repair,dia mesti tanya gak:
Soalan: Nak repair tv ke?
Jawapan: Tak la,aku bosan! so sje aku bwk tv ni jln2.

3)Time anda bangun tidur, dan terus si bendul tu mesti tanya anda:
Soalan: Hyep! da bangun?
Jawapan: Ish,aku tengah tido sambil berjalan-jalan...
Read More

Friday, June 1, 2012

Hasrat ke Kota Bharu tidak kesampaian

Assalamualaikum WBT


Bagi pembaca setia blog aku pasti ada baca pasal aku sibuk cari hotel untuk menginap di Kota Bharu Kelantan mula dari 31 Mei sampai la 4 Jun 2012..bagi yang x sempat baca sila ke sini so kepada mereka mereka yang drop komen bantuan pada aku aku ucapkan ribuan terima kasih k... 

Sebenarnya aku dan wife memang dah plan baik punya untuk pergi ke KB ni..sambil family day opis sambil tu leh bawak Syaza bercuti..kami ni punya la excited siap dah rojer dah kawan2 kat KB...sume x sabar nak jumpa aku..tak pun sebenarnya dia org nak jumpa anak aku..;-)

Read More