loading...

Friday, March 30, 2012

"photoshoot" la sangat sebelum balik ke N9

Assalamualaikum WBT


Sebelum bertolak balik ke kampung phat, isteri dan syaza sempat lagi ber "photoshoot" bersama-sama di rumah nenek syaza di Kuantan ni.






Kami bertolak ke Negeri Sembilan dalam pukul 11.15 macam tu..alhamdulillah cuaca baik dan kami selamat sampai ke kampung dalam pukul 3 lebih..


Read More

Thursday, March 29, 2012

Jarum peniti cucuk ke otak???

Assalammualaikum WBT


Kisah ini terjadi zaman dulu masa aku kecik kecik. Aku pasti ada dikalangan korang jugak yang merasai pengalaman ini kot. Zaman budak-budak pemikiran kita "lurus" je mana ada fikir lebih-lebih ye tak.Jadi apa yang kita nampak dengan mata kasar itu la benda yang otak kita akan fikir.


Ok korang pernah tak tengok mak korang atau kakak korang pakai tudung masa korang kecik-kecik dulu.Lepas dia orang pakai tudung kat kepala mesti dia orang cucuk jarum peniti kat tepi kepala dia orang kan. Sebelah kiri dan kanan.
ehsan : Hud Ilham
Read More

Wednesday, March 28, 2012

WW-Wordless Wednesday #38




Maksud Wordless Wednesday : Pada hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2x description untuk explain gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan tanpa korang letak apa2x penjelasan :)   





Tuesday, March 27, 2012

yey aku menang motor eh silap menang GA

Assalamualaikum WBT


Dalam sejarah aku berblog ada beberapa GA atau contest yang aku join. Ada contest atau GA ini yang aku join disebabkan aku dijemput sendiri oleh tuan blog, tidak kurang juga ada juga sahabat sahabat yang meng "tag" aku untuk menyertai GA atau contest ini.

Dan selama aku joinkan diri rasa nya ada sekali aku menang top up 5 hinggit dan yang terbaru yang aku nak cite ni hehe..
Read More

Monday, March 26, 2012

Contest : Cerita Seram

 

Assalamualaikum WBT

Terima kasih kepada sahabat Jejaka Terhangat yang telah menanda aku dalam contest ini. Kepada semua yang ada kisah seram korang sila-sila la join contest ini. Hadiah "ohsem" tu. Klik banner kat atas ya...





Cerita aku :

Cerita ini aku alami sendiri semasa aku di Uitm dulu ..seingat aku tahun 2000. Selepas habis kelas pukul 1 aku dan rakan-rakan sekelas seperti biasa menuju ke dewan untuk makan tengah hari. Hari selasa selalu nya menu terbaik nasi ayam + air jagung. kad makan dikeluarkan seperti biasa dan telah disain untuk pengesahan oleh makcik dewan makan.blurppp alhamdulillah kenyang syukur pada Mu Ya Allah.
Read More

Phat Family Day Out

Assalamualaikum WBT


Disebabkan cuti hari rabu minggu lepas cancel jadi plan cuti aku kena ubah kepada yang lain. Segala perancangan asal sepenuhnya berubah.Jadi aku sekeluarga yang sepatut nya keluar pada hari rabu pagi telah ubah dan keluar pada Selasa tengah hari.






Seronok nya bila dapat keluar sama-sama sebab last kami keluar sama-sama rasa nya bulan 12 tahun lepas..masa tu pun Syaza kecik lagi..


senget2 mulut amik gambar 

Read More

Saturday, March 24, 2012

Selamat Ulang Tahun "Phat Corner"

Assalamualaikum WBT


Sebenarnya aku terlupa nak buat entry "anniversarry" untuk blog ni sehingga lah seorang sahabat post entry pasal ulang tahun kelahiran blog beliau baru-baru ini. Aku memang berniat nak buat tapi disebabkan banyak hal aku terlepas hari jadi blog aku sendiri.





Tapi tak apa lah kan walaupun dah lepas hampir 3 minggu birthday blog aku rasa nya tak salah untuk aku bagi penghargaan kepada semua yang support aku. Tidak lain tidak bukan semua pengikut setia blog ini dan juga pembaca setia yang tidak jemu membaca apa sahaja yang aku kongsikan di sini.Terima kasih yang tidak terhingga kepada korang.


 
jemput minum
Read More

Friday, March 23, 2012

Menyampuk Lagi kan dah kena


Satu hari ketika dalam perjalanan balik dari Ipoh, aku singgah sekejap di KLCC. Ada sesuatu untuk aku beli. Ketika aku sedang mencari barang dibeli, tiba-tiba perut aku terasa memulas. Apalagi aku pun terus bergegas ke tandas yang terdekat. Masuk saja ketandas aku tengok ada 3 bilik air. Bilik air yang di tengah bertutup, jadi aku pegi yang disebelahnya. 


Baru saja aku duduk, aku terdengar orang dari sebelah bersuara,
“Haa, camna sekarang ?”



sekadar hiasan dari google
Read More

Thursday, March 22, 2012

Kisah minggu lepas : hidup normal selama seminggu

Assalamualaikum WBT


Bagi sahabat sahabat yang selalu singgah di sini sudah tentu dapat membaca apa sebenarnya yang tersirat disebalik tajuk entry aku kali ini. Dan bagi mereka yang baru jumpa blog ni singgah la lagi lepas ni ya..jangan lupa follow sekali ;-) jejak jangan lupa tinggalkan jugak supaya mudah aku nak balas jejak korang..





Phat sebenarnya tak sabar nak tunggu cuti sekolah sebab maktab perguruan pun cuti nya sama seperti cuti sekolah..bukan apa cuti ni la wife phat akan balik ke semenanjung dari Kuching sana..dapat la kami hidup seperti sebelum ini ;-) sebab phat di kuantan, wife di kuching dan anak di Kuala Pilah..


luv & miss both of u
Read More

Wednesday, March 21, 2012

WW-Wordless Wednesday #37


Maksud Wordless Wednesday : Pada hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2x description untuk explain gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan tanpa korang letak apa2x penjelasan :)   





Tuesday, March 20, 2012

Hari Kraf Kebangsaan 2012

Assalamualaikum WBT


Ini adalah khidmat pesanan masyarakat. Just nak share kepada semua bagi pihak pejabat aku. Jemput untuk hadir ya.



Kraftangan Malaysia akan menganjurkan Hari Kraf Kebangsaan 2012 (HKK2012) yang akan bermula pada 21 Mac hingga 2 April 2012 di Kompleks Kraf Kuala Lumpur. Penganjuran kali ke 10 tahun ini memaparkan konsep 'Pop Art' dengan mengetengahkan pembaharuan dalam penganjuran.
Read More

Monday, March 19, 2012

zaman muda muda

Assalamualaikum WBT


Aku ingat lagi masa zaman sekolah rendah hidup tak de nak fikir benda lain selain dari main , main dan main. Pergi sekolah main masa rehat main balik sekolah main pergi mengaji main pendek kata semua berkisar tentang main la..






Permainan dulu-dulu tak macam sekarang ni...dulu-dulu semua games yang kita main kompom baju lencun dengan peluh punya..ye la kan cuba korang flash back semula..cepat flashback*bagi yang bangka2 mesti ingat punya main kejar-kejar, main polis sentri, main rounders, main galah panjang, main zero point, teng teng, konda kondi dan macam macam lagi.Ini kira outdoor ni.


mesti korang penah main?
Read More

Friday, March 16, 2012

kesian anak papa

Assalamualaikum WBT


Hari rabu 14 Mac 2012 yang lepas sepatutnya aku bercuti dan bawa isteri dan anak aku pergi jalan-jalan tetapi disebabkan oleh BOS BESAR nak datang Pengarah negeri minta aku postpone aku punya cuti dulu..actually aku dah apply cuti 14 sampai 16 dan dah approve dah pun tapi disebabkan "orang tua" tu nak datang dan secara mengejut aku yang jadi mangsa ..tapi layan kan sajo..




Disebabkan situasi ini segala plan asal yang aku rancang dengan isteri aku terpaksa aku ubah..jadi hari khamis baru kami sekeluarga dapat pulang ke rumah mak mertua aku...tetapi ada perkara yang tidak berapa seronok sebab anak aku syaza demam..


Read More

Thursday, March 15, 2012

kisah seram : phat alami sendiri

Assalamualaikum WBT


Sebelum baca cerita ini sampai habis dinasihatkan sesiapa yang ada lemah semangat, lemah jantung atau penyakit-penyakit yang sewaktu dengan nya sila baca cerita ini sehingga ke titik noktah yang pertama dikhuatiri insiden-insiden yang kurang enak boleh berlaku sekiranya anda cuba untuk membaca sehingga habis cerita ini.






Budak-budak bawah umur 13 tahun juga diminta minta nasihat ibu bapa sebelum membaca. Korang-korang yang tak berani tapi nak baca jugak dinasihatkan supaya mengajak teman-teman anda membaca bersama.Lagi ramai lagi bagus tak da la rasa takut sangat nanti.




Read More

Wednesday, March 14, 2012

#WW-Wordless Wednesday #36



Maksud Wordless Wednesday : Pada hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2x description untuk explain gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan tanpa korang letak apa2x penjelasan :)  





Tuesday, March 13, 2012

Blogger Wanita Tercantik Di Malaysia

Antara blog Blogger Wanita Tercantik Di Malaysia.











Read More

Monday, March 12, 2012

Segmen : Sahabat Katak Comel

Asalammualaikum WBT






Pagi-pagi lagi aku dah kena tag ngan seseorang. si tok ketua GBS la siapa lagi si tuan punya Afzal Suka Suki yang juga mengaku diri nya donut dan juga bukan si penjual kelapa parut. So sesape yang nak beli kelapa bukan dekat mamat ni ok tapi kalo nak beli baju GBS dia lah orang yang anda perlu cari..




Read More

BE pertama dari Nuffnang 2012

Assalamualaikum


Setelah masuk bulan ke 3 dalam 2012 akhir nya encik Nuffnang bermurah hati untuk bagi aku BE yang pertama. Tak sangka  sebenarnya.Agak terkejut jugak bila buka aku punya page nuffnang nah amik kau ada satu BE.


Read More

Friday, March 9, 2012

Ada benda yang memang kita tak boleh lari

Assalamualaikum WBT


Entry ini terhasil disebabkan khutbah yang telah disampaikan oleh imam di Masjid Pandan, Kuantan sebentar tadi. Kalau dihayati memang sungguh dalam maksud sebaris ayat yang dibaca oleh beliau. Ayat tersebut berbunyi begini. " Manusia boleh lari dari apa sahaja didunia ini kecuali satu iaitu manusia tidak boleh lari dari ajal" .






Bila difikirkan ternyata hukum Allah itu sangat benar sebenarnya..cuba kita fikirkan sejenak..kita boleh lari dari membayar hutang bank..habis kuat pun bank telefon kita suruh bayar dan kalau tak bayar ada la tindakan -tindakan selanjutnya blacklist la hape la..


Ihsan Google

Read More

BCR Contest #2 : How I Met BCR


Assalamualaikum

Diharap semua sahabat terutama sahabat BCR dalam keadaan sihat dan gembira disamping orang-orang tersayang disekeliling anda. Hari ini sangat istimewa sebab phat berjaya meng "join" kan diri dalam contest ke 2 yang dianjurkan oleh AJK BCR. Contest yang pertama dulu tak sempat nak join disebabkan beberapa perkara yang tidak dapat dielakan.




Untuk syarat-syarat terperinci sila rujuk sini. Pertama sekali nak ucap terima kasih kepada Puan Moon (bakal jadi mummy ) yang tag phat dan juga admin BCR encik RED sebab beliau sendiri yang invite phat untuk join contest ni 2 hari lepas semasa phat lepak lepak ngan dia kat BCR.




Read More

Thursday, March 8, 2012

SBPA Batal SSM Dikekal & Ditambahbaik

Assalamualaikum WBT


PENGUMUMAN DATO’ SRI NAJIB TUN RAZAK
PERDANA MENTERI MALAYSIA SEMPENA PERHIMPUNAN BERSAMA PENJAWAT AWAM 8 MAC 2012, PICC PUTRAJAYA.



1. Struktur SBPA dibatalkan. SSM dikekal dan ditambah baik.

2. Satu Suruhanjaya ditubuhkan yang dianggotai pihak berkepentingan bagi mengkaji secara komprehensif Perkhidmatan Awam. Cadangan Suruhanjaya akan dipertimbangkan oleh kerajaan.

Read More

Selamat Mengerjakan Umrah Atok

Assalamualaikum


Ahad 4 Mac 2012 lebih kurang jam 9.00 pagi kami kaum keluarga telah berkumpul di rumah pak ngah phat untuk bertolak ke KLIA bagi menghantar atok, pak ngah, mak ngah dan anak bongsu pak ngah untuk melaksanakan ibadah umrah.

Ramai jugak la cucu-cucu atok yang lain berkumpul untuk sama-sama menghantar atok kami yang dah berusia 86 tahun namun masih lagi sihat tubuh badan beliau..tidak ketinggalan turut menghantar atok phat iaitu salah seorang cicit atok. Tak lain tak bukan Nur Syaza Sofia anak dara phat ;-)


Read More

Wednesday, March 7, 2012

#WW-Wordless Wednesday # 35





credit : ZUREEN


Maksud Wordless Wednesday : Pada hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2x description untuk explain gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan tanpa korang letak apa2x penjelasan :) 

Tuesday, March 6, 2012

Suka betul anak dara aku nih

Assalamualaikum


Last week aku balik kampung. Jumaat malam aku sampai kampung anak aku si Syaza dah tido. Tapi mungkin instinct anak dan bapa tu kuat aku lalu je tempat tido dia terus dia buka mata dan senyum kat aku.Tu yang buat aku geram tarik2 hidung dia..






Hari sabtu pagi aku jaga anak aku sementara mak aku pergi kebun..seharian hari sabtu tu melayan anak aku ni...dia pun dah makin besar..dah makin bijak..dan rasa nya dah kenal orang sekeliling dia...


suka sangat ;-)

Read More

Monday, March 5, 2012

MALAYSIA'S NEXT TOP BLOGGER!

Assalamualaikum WBT

Disebabkan hari ini hari Isnin mood cuti semalam bukan makin hilang tapi macam makin kuat plak dalam badan aku ni. Jadi disebabkan perkara tersebut bagi mengembalikan mood pekerja cemerlang aku ambil masa sikit untuk pergi BW dan menerjah blog kawan-kawan seperjuangan






Jadi singgah la blog Mak Dara.Ada segmen kau Mak Dara buat..segmen plak menarik gitu..aku ambil keputusan join la..sedikit sebanyak leh promote blog kawan-kawan yang dirasakan layak untuk jadi Malaysia's next top blogger.

Bicara Mak Dara


 pencalonan pertama 

Photobucket


Phat mencalonkan blog ini adalah kerana bila kita masuk saja ke blog beliau kita akan tersenyum sendirian disebabkan entry yang di karang oleh beliau. Ayat-ayat yang digunakan bisa membuatkan segala urat suka hati kita boleh putus. Boleh dikatakan blog ini blog yang boleh menghilangkan stress si pembaca nya. Tengok banner pun dah tau dah kan ;-) blog ini juga tidak ketinggalan menyediakan tutorial untuk pembaca nya. Paling best blog ini mempunyai pengikut nya tersendiri. Tuan blog jugak sudah mula untuk menerbitkan e-novel beliau.

Calon ke- 2

❤Sihatimerahjambu❤


Blog yang sarat dengan berbagai tutorial yang sungguh berguna terutama kepada bloger bloger baru. Bila kita masuk sahaja ke blog ini anda semua mesti rasa jambu je..sebab apa sebab theme color blog beliau adalah pink. Tuan blog juga sangat berbakat dalam bidang penghasilan vector potrait dan menjadikan kebolehan beliau itu untuk menjadiakan nya sebagai sumber pendapatan sampingan.

calon ke 3



Baca tagline blog ini pun dah tau kenapa phat calonkan kan? Gudang informasi terkini. Memang blog ini adalah sumber rujukan phat setiap hari. Lebih lebih lagi berita yang berlaku di negara kita. Bukan setakat berita terkini dalam negeri sahaja tetapi blog ini menyediakan berita luar negara, gosip artis dan yang paling penting sekali blog ini juga menyediakan tutorial untuk rujukan blogger yang lain. Pembaca pulak memang ramai setiap hari.

Jadi kepada Mak Dara inilah 3 blog yang phat calonkan ye..Kalau diikutkan memang banyak sangat blog yang phat nak calonkan tetapi disebabkan 3 sahaja yang boleh dicalonkan jadi inilah hasilnya..

p/s : kawan kawan lain pun hebat2 belaka..tp jgn kecik hati ye aku x calonkan korang ;-)





Memang "blues" betul hari ini

Assalammualaikum


Malam tadi lebih kurang 10.30 malam aku sampai kat rumah aku di Kuantan. Perjalanan yang agak lancar sebab cuaca yang baik dan juga kurang nya kenderaan berat berada di atas jalan raya sepanjang Kuala Pilah ke Kuantan.Cuma beberapa buah kenderaan yang merencatkan kelancaran tekanan pedal minyak aku sebab keluar simpang tanpa berhenti dan memandu kenderaan mereka 25 KM sejam sahaja *hangin satu badan tapi disebabkan teringat pesanan penceramah sabor je la



Jumaat malam yang lepas aku balik kampung..masa sampai kat rumah mak aku dalam pukul 9.30 anak aku dah tido..tapi kuasa Allah kan..masa aku lintas je tempat tido Syaza dia bangun celik 360 darjah mata dia  jadi dapat la aku main-main ngan dia kejap...dia rindu papa dia kot tu yang dia jaga...


TQ mr Google
Read More

Friday, March 2, 2012

Cerita tentang Nur Syaza Sofia

Assalamualaikum WBT


Apa khabar semua..entry kali ini adalah entry yang telah di "request" oleh pembaca setia blog phat corner. Rasa nya phat nak bagi surprise sikit siapa kah tuan empunya diri yang "request" dekat phat untuk buat entry ini.





Ok hendak di mulakan cerita..phat dan wife sangat-sangat excited untuk menunggu kehadiran orang baru dalam family kami berdua.Ada kisah sedih sebenar nya sebab wife phat pernah keguguran masa 1st time pregnant. Phat ingat lagi masa tu 1st day puasa dalam tahun 2010.Tapi semua itu kami terima dengan redha.
Read More

Thursday, March 1, 2012

Kenali Blogger GBS : Neida Ida

Assalammualaikum..


GBS telah memperkenalkan satu sistem di mana sistem ini boleh menjana pendapatan seperti sistem downline. Eh eh silap apa aku merepek ni..bukan sistem downline la..tapi sistem di mana setiap ahli GBS akan memberikan satu review untuk ahli GBS yang lain. Dengan kata lain memperkenalkan blogger GBS kepada pembaca blog phat.
Untuk kali pertama segmen ini ahli yang telah terpilih ialah NEIDA IDA. Jika kita semua ke blog beliau kita akan rasa macam makan oren sunkist sebab templete yang digunakan bewarna oren. Header yang digunakan pun agak sejuk mata memandang. 
Tuan Blog
Read More