loading...

Tuesday, January 31, 2012

LCCT lagi

Assalammualaikum..


Ahad lepas 30 Januari hari terakhir wife aku bercuti dan pada hari Sabtu 29 Januari kami sekeluarga telah balik ke kampung di Negeri Sembilan untuk hantar semula Syaza kepada uwan nya...





So sampai kampung dalam pukul 2 lebih sebab tunggu si Syaza bangun tido baru boleh gerak balik..syukur alhamdulillah buah langsat memang tengah masak dengan jaya nya jadi merasa jugak aku..balik minggu sebelum nya buah agak belum masak sepenuh nya..


langsat yum yum

Kembali ke tajuk asal macam biasa wife aku akan terbang ke Kuching semula..flight pukul 11.45 pagi jadi aku kena hantar atau gerak dari kampung lebih kurang pukul 8.30 pagi. Kalau ikut masa driver F1 yang menggila sejam bleh sampai tapi aku ni pemandu berhemah jadi kena keluar awal la hehe maklum la ingat orang yang tersayang kan..

Read More

Monday, January 30, 2012

Panduan Mendidik Anak

PANDUAN MENDIDIK ANAK



1) Jangan pukul anak dari lutut keatas


2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.



3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya. Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.


Sabda Rasulullah s.a.w.


“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”




4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).


5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari. (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)


6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

Read More

Saturday, January 28, 2012

Tolong Saya Bantu Saya

Aku sebenarnya agak malu-malu kucing nak publish entry ini sebab segan ngan nama-nama besar dalam dunia blog. Tapi entah macam mana hari tu aku vote kan kawan-kawan aku then gatai* (bahasa utara) tangan aku pegi register blog aku ( malu : blushing )


Dalam hati tak pa la register je la ..walaupun tak ada orang nak vote.Tapi alhamdulillah ada jugak kawan-kawan yang sudi vote.tak sangka lebih dari 50 votes aku dapat tau..aku pikir mula-mula register tu 5 votes pun x terpikir aku leh dapat

Read More

Friday, January 27, 2012

Ramai Yang Perasan Rupanya

Assalammualaikum..bagi umat Islam sila jawab tau kalau x jawab dosa..22 Januari lepas umur aku genap 30 tahun. Dah masuk 3 siries dah.Walaupun aku dah 30 tapi umur aku dalam dunia blog baru lagi ala-ala baby la macam anak aku


Nak di jadikan cerita lepas birthday aku hari tu aku ada buat sedikit perubahan pada blog aku. Ramai jugak yang perasan akan perubahan ini. Terima kasih sebab perasan hehe...


old


Read More

Thursday, January 26, 2012

Jalan-jalan CNY

Salam kepada semua sahabat sekelian alam. Cuti CNY 2012 ini memang phat amik peluang sepenuh nya untuk dihabiskan bersama orang yang tersayang 

Maklum la bukan selalu dapat bersama sebab wife phat study kat Sarawak dan anak phat mak phat kat kampung yang jaga.Sekerap yang mungkin untuk jumpa baby syaza adalah seminggu sekali apatah lagi nak berjumpa dengan wife yang duduk jauh di seberang laut

Read More

Wednesday, January 25, 2012

Monday, January 23, 2012

Aksi Syaza

Entry ni x nak tulis panjang-panjang tapi just nak share gambar-gambar anak aku hehe..seminggu ni anak dan wife aku ada bersama sebab cuti panjang.Baby Syaza dah makin bam bam dan bijak...


with my papa ;-)

syaza & uwan inas

posing ngan papa

jeles papa pegang turtle dia

Read More

Sunday, January 22, 2012

Selamat Hari Lahir Phat

30 tahun lalu seorang bayi lelaki telah selamat dilahirkan kira-kira jam 9.00 pagi hari Jumaat. Kedua ibu bapa bayi tersebut sungguh gembira dengan kelahiran bayi ini. Bayi tersebut adalah anak kedua kepada En Sulaiman dan Puan Zaiton.


22 Januari 1982 satu lagi sejarah tercipta kerana lahir nya seorang bayi lelaki yang agak comel pada masa itu. Bayi tersebut telah pun di beri nama Safarin. Pendek je nama bayi tu.



Tetapi bayi tersebut telah pun bangka sekarang ni..Alhamdulillah sudah 30 tahun hidup di bumi Allah ini.Tiada kata selain syukur kerana diberi peluang untuk terus hidup dan peluang untuk memperbaiki segala kekurangan diri.

Read More

Esok Baru Cabut

Ada sepasang pengantin baru berada di kamar pengantin, di malam pertama. Pada tengah malam itu, tiba-tiba isterinya mengerang, “Adoi.. Sakitnya bang… ! Macam mana ni bang..?”


Suaminya lantas menenangkan isterinya, “Jangan nangis Sayang.. Nanti emak ayah dengar.. Mereka mungkin belum tidur lagi tu..” Kebetulan bilik mertua hanya bersebelahan kamar tidur pengantin.


Tapi kerana tidak dapat menahan sakit, isterinya tambah kuat mengerang. Mahu tidak mahu, si suami pun berkata, kali ini kuat sedikit suaranya: “Sabar Sayang! Tahan saja.. Esok baru cabut.”
Read More

Saturday, January 21, 2012

Tercapai jugak hajat

19 Januari 2012..salah satu hajat aku pada tahun 2012 telah tercapai.Alhamdulillah.Korang nak tau apa tak? mesti nak kan.Bukan aku dapat naik gaji tau bukan bukan.Dan  bukan jugak dapat cek 18 ribu dari Nuffnang.

Tapi aku berjaya kembali bersukan iaitu bermain futsal setelah hampir setahun tak main-main. Agak terkejut jugak semua urat-urat kentut dan otot-otot kat tubuh aku. Siapa yang biasa main sukan lepas berhenti dengan masa yang panjang lepas tu main semula pasti dapat rasa yang aku rasa ni.


Terima kasih kepada sahabat yang meng 'invite' aku untuk join team dia orang main kat futsal lama kg tiram kuantan.Baru-baru ini aku mesej la member aku tu..sebab pelik jugak nape la dia x ajak2 aku main futal ni..lepas   dapat mesej dia pun call.




Rupa-rupa nya nombor phone aku x de kat dia ptt x de rojer2 sebelum ni..walaupun penat ber futsal tapi rasa puas tu tetap ada sebab dah lama x mengeluarkan peluh macam ni. Ni sengal sengal kaki x yah cakap la..mungkin next 2 3 game lagi ok la kot bleh nuetral balik...hehe..


p/s : semput dowh dah lama x beraksi nyepak pun lari tune nya

Korang nak mintak tolong

Salam untuk semua 
Pertama nak mintak maaf sebab mintak tolong ngan korang
Pastu menyusahkan korang

Aku 2 hari ini nak balik kampung nak jenguk anak + wife aku
so x boleh nak online
jadi anda semua tengok tengok kan la blog aku ye

pinjam google

sesapa yang singgah tu buat la macam rumah sendiri
kepada semua orang kampung GBS sila ikut jadual skim rondaan yang dibuat
jangan sampai ketua kampung kita period lagi

Sorry kalo aku x dapat nak balas jejak korang sebab lepas cuti CNY mungkin aku dapat online semula
Kepada semua yang bercuti selamat bercuti makan limau tu agak agak nanti tangki jamban x dapat nak tampung sisa berlebihan plak kang.

Kepada semua sahabat kaum cina " Gong Xi Fa Cai "

p/s : 2 3 entry aku ni auto publish k..sekian

Friday, January 20, 2012

Pengkritik Terhebat Phat

Salam kepada semua pembaca blog ini. Entry ini adalah tidak lain dan tidak bukan adalah untuk memberi kan penghargaan dan ucapan jutaan terima kasih kepada sahabat-sahabat phat ini atas kesudian mereka dan kesetiaan mereka untuk membaca apa sahaja yang phat kongsikan seterus nya menberikan komen komen terhadap entry phat.( tajuk gempak ..pengkritik tapi pengomen macam x sedap je bunyi hehe )





Tiada hadiah untuk korang tapi entry ini anggap la sebagai hadiah yang tidak seberapa. So kepada semua sahabat yang lain sudi sudikan lah menerjah blog-blog sahabat kita kat bawah ini.

as of 19 January 2012


1. Zaza
My Photo


diary-kecilku™







Aien Not Alien




Gilamodified


9. Bitt
Color of Bitt


cik katak

Terima kasih sekali lagi kepada anda semua tanpa anda siapa lah saya kan kan
Tanpa sokongan kalian tak mungkin blog ini dapat bertahan

p/s : sayang korang semua tapi x leh lawan sayang aku kat wife dan anak aku ;-)







Thursday, January 19, 2012

Flash Mob - Menarik kan?

Hari ini nak cerita pasal "flash mob". Flash mob ni bukan la pengelap lantai atau mop mop rekaan baru tetapi benda yang totally berbeza.Ia bukan lah barangan penjagaan kebersihan rumah mahu pun pejabat..





Ok jika kita google search dalam wikipedia "flash mob" bermaksud sekumpulan besar orang ramai berhimpun secara mengejut di tempat awam untuk melakukan persembahan yang aneh dan tidak bererti untuk seketika kemudian bersurai.
ihsan google


Ini bukan perhimpuan 901 tau hehe...mereka tidak lebih untuk memberikan kejutan dan persembahan kepada orang ramai yang berada di satu-satu tempat tumpuan contohnya di Airport atau pusat membeli belah...


Benda ni sebenarnya biasa di luar negara tetapi agak baru di Malaysia..tapi banyak jugak syarikat2 besar kat Malaysia yang gunakan kaedah "flash mop" sebagai medium untuk iklan dia orang. X caya leh tengok kat u tube MAS buat Petronas buat...memang best ....


Nak layan clips tu x ?


Wednesday, January 18, 2012

WW-Wordless Wednesday #29


pinjam google

Maksud Wordless Wednesday : Pada hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2x description untuk explain gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan tanpa korang letak apa2x penjelasan :) 

Tuesday, January 17, 2012

Isu FAM dan pemain import

Sebelum ini kecoh sekejap sebab banyak persatuan bola sepak negeri yang telah pun menanda tangani kontrak dengan pemain import tup tup FAM keluarkan list ada yang tidak boleh dan tidak layak beraksi untuk Liga Malaysia.Paling ketara PBNS ( Negeri Sembilan ) , PBNST ( Terengganu ) dan Johor FC yang ada pemain import mereka tidak dibenarkan beraksi.





Tetapi 2 hari lepas FAM telah mengadakan mesyuarat khas berkenaan perkara berkaitan dan membuat keputusan untuk melanjutkan pendaftaran pemain import yang baru.
pinjam pic Effa Owana

Tapi bagi aku perlanjutan tempoh itu seperti tak menyelesaikan masalah.Sebab apa? sebab kebanyakan persatuan negeri ini bukan inginkan pemain lain atau baru tetapi mehukan pemain yang telah menanda tangani kontrak dengan mereka baru-baru ini bermain.


Ye la kan kalo tak persatuan negeri tersebut kena bayar gaji buta je la kat player tu selama tempoh kontrak..biasa nya tempoh kontrak setahun .....ini yang sepatut nya diselesaikan oleh FAM bukan nya lanjutkan tempoh...bagi pendapat aku la..sebab berita berita keluar semua menunjukkan macam FAM hero je..


Tabik kepada MB Terengganu sebab dengan keberanian beliau FAM buka mata..tetapi FAM tidak juga dapat setelkan masalah..kita tunggu dan lihat sama ada player player import yang x cukup syarat dan telah tanda tangan kontrak boleh main ke tidak nanti.


p/s : camne aku leh tulis pasal ni plak ni

Monday, January 16, 2012

Jom Layan Hobi Baru

Aku nak ajak korang cuba satu hobi baru

Hobi yang tak perlukan modal cukup ada PC atau lappy dan sambungan internet





Macam berblog jugak la 

Aku x update blog dibuat nya disebabkan hobi baru ini

tapi hanya sesuai dilakukan di rumah kalo kat opis kang orang cakap kita meroyan plak kang 

dah habis buat apa yang patut kita akan di adili

x payah nak kuar duit p red box ke family box ke karaoke jamban ke 

cukup klik je kat sini

tapi kena sign up dulu tau

jom karok jom


belit lidah nyanyi lagu waka waka


p/s : try la pasti berbaloi baloi hahaha

Saturday, January 14, 2012

Bila dah jauh

Bila dah jauh
mesti tak sama masa bila dekat
ye tak





Bila dah jauh
mula la rasa sunyi

Bila dah jauh
mula rasa kesepian

Bila dah jauh
mula rasa sayu

Bila dah jauh
Mula rasa rindu...



dikeheningan malam,
termenungku berseorang
tak lena mata dipejam
terdengar suara terngiang
suara merdu yg di sayang
bagai kau didepan mata
ku capai tapi tak kena
sukarnya memendam rasa
ingin ku luahkan kata

bila rindu,terkenang mu sayang terasa sayu
syahdunya jiwaku bila malam,makin kelam
jauh terbang diriku melayang
aku rindu,sentuhan mu ku rasa sayu
inginkan jiwamu selubungi,jiwa ini,bawa ku dlm pelangi
melepasi segala hati ini

jauh angan ku lena,ku rasa kita bersama,kau bawaku ke sana
ke alam kisah yg lama,kenangan di dlm jiwa..
bila tersedar semula,disisiku kau tiada
sukarnya ku pendam rasa,ingin ku luahkan semua oo...

bila rindu,terkenang mu sayang terasa sayu
syahdunya jiwaku bila malam,makin kelam
jauh terbang diriku melayang
aku rindu, sentuhan mu ku terasa sayu
inginkan jiwamu selubungi, jiwa ini, bawa ku dlm pelangi
melepasi batas diri ini

sesunguhnya kita mestilah
wujudkan sefahaman dan hormat
menghormati, ikhlas, kasih,
sabar, insya-allah
kita akan bertemu semula

aura yg memecah semesta
menyampaikan pesan kesunyian kanda sendiri
kesepian yg menyelubungi hari hari ku
disajikan doa2 ku kerana rindu
yg menanti kau dtg dan pergi seperti mimpi2 ku, fantasiku,
bukan dongeng lagi sayup kedengaran
disisi cuping,disetiap corong,lorong,yg lohong
benar!ku tak bohong,bila hati menyanyi..

bila rindu, terkenang mu sayang terasa sayu
syahdunya jiwaku bila malam, makin kelam
ooohhohhoo
aku rindu, sentuhan mu ku rasa sayu
inginkan jiwa selubungi,jiwa ini, bawa ku dlm pelangi
melepasi batas diri ini

oh bila rindu, terkenang mu sayang, ku terasa sayu
syahdunya jiwaku bila malam, makin kelam
jauh terbang diriku melayang
aku rindu, sentuhan mu ku rasa sayu
(ku rindukan sentuhanmu)inginkan jiwamu selubungi, jiwa ini, bawa ku dlm pelangi
melepasi batas diri ini

p/s : lagu khas utk mama & syaza

Friday, January 13, 2012

Antara Kuching, Kuala Pilah & Kuantan

Salam kepada semua..entry ini adalah kesinambungan atau kata lain kira sambungan la dari entry INI ceh macam cite sinetron plak ada sambung-sambung hehe...tajuk macam lagu shiela majid x? hehe






Seperti sedia maklum wife phat telah berjaya menyambung pengajian nya dalam bidang perguruan..dan telah ditempatkan di IPG Tun Razak Kota Samarahan Kuching. Jadi wife phat kena daftar pada 9 Januari 2012 dan bercadang untuk bertolak ke Kuching sehari awal.







Tempah tiket 8 Januari 2012 pukul 11.45 pagi..so phat & syaza hantar mama ke LCCT..sekali dengan mak ayah phat, abang ipar dan kakak ipar jugak...sampai airport flight delay ke pukul 1.00 ptg...




Suasana sedih seketika apabila wife phat bergerak masuk ke ruang pelepasan ...tapi si syaza ni macam tau tau je..x nak bagi mama dia sedih lebih dia tido je sejak dari mula sampai hingga la mama dia berlepas.....so selamat berlepas ke Kuching dah wife phat...




Syaza plak kena la tinggal dengan uwan dia kat kampung...uwan dia jugak yang jaga dia masa mula-mula lahir hingga cukup 2 minggu so dia dah biasa dah....menitis jugak air mata masa hari terakhir tinggalkan syaza kat umah uwan dia kat kuala pilah....phat cakap kat dia 'adik jgn nakal2 tau dgr cakap wan' sambil renung dan tgk dia ketawa..masa tu la berderai air mata ni...


papa cakap ngan dia sedih2 dia gelak lak

Isnin 9 Januari phat masih cuti dan petang tu baru bergerak balik ke kuantan...sampai dalam pukul 9 malam..sayu je hati bila masuk2 umah...phat sorang..terbayang bayang je wife n anak phat ada kat umah tu terngiang ngiang je suara dia org...tapi x pe la demi masa depan terpaksa la berkorban 
sementara ...


suka sangat papa kaco dia


p/s : x sabar nak tunggu cuti raya cina..nak jumpa mama nak jumpa syaza..papa rindu bangat sama kamu deh

Thursday, January 12, 2012

PJJ la aku pasni

*sambungan dari mama...ku lepaskan kau pergi & rindu nya kat blog


Salam,


Semua kawan-kawan dan geng phat yang dah baca entry di atas mesti tau apa cerita kan ..bagi yang belum tau sila la baca dulu ok..



Minggu lepas setelah semakan wife phat berjaya untuk sambung pengajian dalam bidang perguruan sebab dah lebih 3 tahun sebenarnya wife phat mengajar kat sekolah menengah sebagai GSTT. Geng-geng cikgu mesti tau apa itu GSTT.




Syukur Alhamdulillah sebab berjaya tetapi penempatan dan kursus belum diketahui hingga lah pada pagi tadi ( cerita ni di tulis pada 27 Disember harap maklong ) setelah di semak wife phat ditempatkan di IPG Kampus Tun Abdul Razak, Kota Samarahan, Sarawak..bapak jauh nya..ingatkan paling jauh dapat UUM je ..ni betul-betul jauh..setahun setengah lak tu....lama nya...huhuhu





Tapi x pe la dah rezeki kat sana..cuma kesian kan Syaza yang terpaksa berjauhan dengan mama dia...so lepas ni aku ngan wife aku ber PJJ la...dulu masa bercinta penah kena PJJ ni kawen pun kena PJJ jugak hehe...


dah bam bam anak aku kan?


p/s : PJJ = Pengajian jarak jauh. Percintaan jarak jauh & perkahwinan jarak jauh..tunggu sambungan cerita & gambar semasa kat airport...