Monday, August 29, 2011

Segmen di mana anda beraya pada tahun ini bersama Phat Corner

Entry Melekat Sehingga Malam Raya



Ok buat pertama kali nya phat dengan rasa rendah diri ingin membuat satu segmen di mana x kira siapa pun bleh join...segmen tidak mempunyai hadiah tetapi sebagai meluaskan pengetahuan phat dan juga pembaca lain    yang baca segmen ni....melalui segmen ni kita bleh tau la kan mana kawan-kawan phat beraya tahun ni..mungkin jugak phat x pernah sampai kan tempat korang tu...so bleh la korang terang kan skit2 tentang kampung korang kat segmen ni......

Syarat-syarat nak join sangat mudah x susah pun :
  • Buat satu entry bertajuk "Segmen di mana anda beraya pada tahun ini bersama phat corner" dan letak banner di atas dalam entry korang tu...
  • Nyatakan di mana anda akan beraya pada tahun ini dan ceritakan la serba sedikit tentang tempat / kampung anda tu..cth di negeri mana , daerah mana, nama kampung / taman perumahan anda 
  • Tarikh tutup sehari sebelum raya ( malam raya la ) 
  • Last sekali tag 3 orang rakan-rakan yang lain dan pastikan die org tau yg die org di tag k....
Mudah je kan...segmen ni nmpk seronok kan??kalo suka korang join tau.....bila dah siap sila tinggalkan link entry anda di ruangan komen so selamat menjoin hehehe.... ( banner tu umah mak aku kat kg tu hehe )

Phat nye jawapan : 

Phat tahun ni beraya di Kuantan, Pahang...di Taman Seri Damai Perdana, Bt 6 Jalan Gambang..Phat beraya di rumah mak & bapa mertua sebab tahun ni giliran beraya bersama keluarga Isteri....tahun lepas giliran phat hehehe...so kena adil la ye bagi yg dah kawin....kalo yg dok area kuantan tahu kot taman ni...taman ni berhampiran dengan pasaraya Terus Maju Bt 6 Jln Gambang tu...sesape nak dtg beraya phat ada kat sini sampai raya ke 3 ..sebab pastu nak blk Kampung Inas, Johol, Kuala Pilah, Negeri Sembilan.....



Friday, August 26, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432H

As salam kepada semua teman-teman..dikesempatan ini phat dan isteri ingin mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin.Bagi yang tahu rumah kami jemput la datang beraya.Kepada semua yang memandu pulang ke kampung berhati-hati di jalan raya.Memandu lah dengan hemah supaya kita semua selamat sampai ke destinasi yang hendak dituju.Korang terima lah kad raya yang x seberapa ni..aku jugak masuk kan video ucapan opis aku...video aku sendiri x sempat nak buat lagi..maybe tahun depan hehe....sekali mohon ampun dan maaf sekiranya sepanjang berblog ni aku ada buat salah atau menyinggung perasaan kalian semua...Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin ikhlas daripada Phat & Isteri ;-) x lupa kepada semua rakyat Malaysia selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 54..jangan lupa kibarkan jalur gemilang

Kad Raya Untuk Semua


Video Ucapan



Thursday, August 25, 2011

"Aku Suka Lagu Raya"


Salam 25 Ramadhan kepada semua pembaca blog Phat.Hari ini rasa sangat bertuah sebab seorang rakan blogger telah menjemput Phat untuk join satu contest dalam blog beliau....individu yang buat contest ni adalah RAWT RAWT

Ok untuk keterangan lanjut contest ni sila klik banner yang ada kat atas ye...Tarikh tutup contest adalah Jumaat 2 September Jam 10.00 Malam...

Hadiah menarik jugak tau :
1. Top up (celcom/maxis) & review blog
2. Top up (celcom/maxis) & review blog
3. review blog


Aku suka lagu raya yang bertajuk Suasana Hari Raya ( Anuar Zain Masa Kecik featuring Elina Masa Kecik) Bagi aku lagu sangat special sebab kalo kita hayati lirik dan melodi nya...kita merasa kita mmg dalam suasana hari raya yang meriah la...lagi satu dari mula sampai habis memang cerita tentang suasana hari raya lebih-lebih lagi kemeriahan suasana raya itu sendiri...cerita tentang makanan warisan, kuih-muih, sedara mara..dan bila tiba nya syawal pasti aku akan mainkan lagu ni dulu..even ringtones pun guna lagu ni skang hehehe........

Aku tag 2 orang geng aku :







Wednesday, August 24, 2011

#WW-Wordless Wednesday #10


doodle di taja oleh MERAH ITU JAMBU

Maksud Wordless Wednesday : Pada hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2x description untuk explain gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan tanpa korang letak apa2x penjelasan :)

Monday, August 22, 2011

Jalan jalan shoping raya

Salam kepada semua..syukur hari ni dah hari ke 22 kita semua umat Islam berpuasa..dan lebih kurang seminggu je lagi kita semua akan menyambut hari raya Aidilfitri....macam biasa la kan tiap-tiap tahun kalo nak beraya mesti ada persiapan...

Sabtu lepas phat dan isteri ambil peluang cuti hujung minggu untuk pergi beli barang keperluan hari raya...kalo dah keperluan raya mesti la nak beli baju, seluar, kasut, beg, kuih raya...semua nya berkaitan ngan raya lah..hehehe...plan asal nya nak keluar awal pagi sikit sebab dan tau dah keadaan bandar kuantan kalo cuti hujung minggu ni mesti sesak dan susah untuk dapat parking....tetapi atas sebab tidak dapat di elakkan kami keluar dari rumah pukul 12.00 tgh hari...

lawa x baju aku hehe

Masuk je bandar memang dah terserlah dah kesesakan dan phat terpaksa parking jauh skit dari east cost mall tu...alang2 parking jauh singgah dulu kat kedai baby manjaku sebab nak tambah beli barang2 baby macam botol susu, baju n pampers die...selesai beli barang baby...masa untuk beli barang papa n mama baby lak hehehe...

ijau ko tahun ni hehe

Apa lagi masuk East Cost Mall la plak...phat nak beli baju melayu je...t shirt wife phat belikan hehehe...tapi bila lalu kat butik Levi's tu rasa ringan je kaki nak masuk kedai tu...terus sambar sehelai jeans melayang 200 lebih huhu...org umah cari baju jugak tp x de kat EC Mall..cari plak kat Mega Mall..nasib baik ada kalo x x raya nagn baju baru la hehehe.....balik umah penat gile..duit pun bleh tahan macam air je kuar..hbs shoping dlm kul 5 balik umah..prepare untuk buka puasa....

pilih2 byr sendiri huhu

Lepas maghrib lebih kurang pukul 8 kami keluar ke bandar semula sebab wife phat ni teringin mengidam nak minum kopi kat big apple donut..sambil2 tu bleh ar amik seluar yang phat kerat siang tadi kat Levi's huihu....



                
                         

Friday, August 19, 2011

Tips-Tips memilih calon isteri

Ok kita rehat rehat kan minda sekejap ek...macam yang kategori kuih hari tu...tips-tips nak cari isteri ni jugak aku dapat lat FB aku..mungkin jugak korang dah baca jugak...tetapi kalo difikir-fikirkan betul jugak kan hehehe...so kepada lelaki-lelaki yang belum kahwin tu ..pandai2 la korang nak pilih isteri korang...contoh-contoh terbaik ade kat bawah  ni....layan.....






N̲a̲k̲ ̲p̲a̲n̲d̲a̲i̲
Cari isteri cikgu

N̲a̲k̲ ̲s̲i̲h̲a̲t̲
Cari isteri dokter

N̲a̲k̲ ̲k̲a̲y̲a̲
Cari isteri anak tan sri

N̲a̲k̲ ̲g̲l̲a̲m̲o̲u̲r̲
Cari isteri artis

N̲a̲k̲ ̲g̲a̲d̲u̲h̲
Cari isteri samseng

N̲a̲k̲ ̲s̲t̲a̲m̲i̲n̲a̲
Cari isteri ahli sukan

N̲a̲k̲ ̲s̲e̲m̲b̲a̲n̲g̲
Cari isteri penceramah

N̲a̲k̲ ̲a̲l̲i̲m̲
Cari isteri ustazah

N̲a̲k̲ ̲g̲e̲m̲u̲k̲
Cari isteri chef

N̲a̲k̲ ̲s̲e̲l̲a̲m̲a̲t̲
Cari isteri polis

N̲a̲k̲ ̲s̲t̲y̲l̲o̲
Cari isteri kaki shopping

N̲a̲k̲ ̲M̲A̲M̲P̲U̲S̲
Cari isteri muda yang satu ofis dgn isteri tua.. 


Korang kalo nak ikut suka hati korang la ye....tapi jangan ikut yang last sekali tu...hahahahaha..bahaya!!!!



Thursday, August 18, 2011

BE yang ke 3 dari Nuffnang


Syukur alhamdulillah sempena bulan baik bulan Ramadhan ni ada jugak rezeki yang telah diperolehi..sebelum apa-apa phat nak ucapkan terima kasih kepada pihak Nuffnang kerana telah memberi peluang ini kepada Phat...





Sebenarnya agak lama jugak phat x dapat BE..last phat dapat BE adalah pada bulan 1..tp dua hari lepas phat agak terkejut kerana apabila buka sahaja profile nuffnang dpt lagi satu BE....dan yang paling tekejut lagi ialah bila buka nuffnang pagi tadi ada satu lagi nuffnang....yey...syukur sgt2 dan mudah mudahan akan terus dpt BE lagi lepas ni...mana tau leh buat duit raya hehehe.....


klik pic untuk view lebih jelas ;-)














Wednesday, August 17, 2011

Segmen Kuih Raya Feberet Bersama Spanar Buruk


Salam & Hye semua..hari ini aku rasa bertuah sebab seorang dari geng blogger aku sudi untuk tag aku dalam satu segmen...tambahan lagi segmen ni dianjurkan juga oleh seorang geng blogger yang agak baik dengan phat...aku telah di tag oleh MOON dan segmen ini telah di buat oleh Spanar Buruk 

Ok kuih raya yang aku suka yang pertama ialah Almond London.Aku suka sebab kuih ni disalut coklat..aku suka coklat..lagi satu bila kunyah kuih ni dalam nya ada badam..tu yang aku suka tu......


Kuih yang kedua aku suka masa raya adalah biskut conflakes...sedap kuih ni sebab bila kita mkn akan rasa crunchy2 gitu....pastu kalo letak madu lagi sedap..yum yum....selalu nya kalo g raya umah org kuih2 ni la aku cari...tapi kalo x de muruku pun sedap x pun kacang goreng hehehe.....


Ok 2 sahabat yang bertuah untuk aku tag kali ini adalah : 


FYKA MOKHTAR




Tuesday, August 16, 2011

RAMADHAN GIVEAWAY !


Ada satu GA yang korang kena join sebab kalo ada rezeki memang lumayan la hadiah dia sebab die org ni bg kita hadiah duit raya...hadiah seperti yang terdapat kat bawah ni.....untuk keterangan lanjut korang klik je kat gambar di atas atau korang klik je kat SINI atau kat SINI
Tempat Pertama : Rm 100
Tempat Kedua  : Rm 80
Tempat Ketiga : Rm 50
Tempat Keempat : Rm 30
Tempat Kelima : Rm20
Mudah je cara nye kan...so apa tunggu lagi jom la meriahkan GA ni..jika ada rezeki x ke bonus tu..dapat jugak duit nak beli baju raya hehehe.....Tarikh tutup adalh hari yang 20 Ramadhan..dan pemenang akan dipilih secara random...menggunakan random.org...korang just follow je ape yang penganjur suruh ye..x perlu tag sesape pun..cara nye juga agak mudah....






Monday, August 15, 2011

RM50 vs RM1

Bila sebut pasal duit semua orang tahu kan...sememang nya duit mmg sgt penting kepada manusia...dengan duit la kita dapat beli barang yang kita nak...dari mana datang nya duit kita...dah tentu la gaji hasil dari kerja kita ye x??..tapi aku ada terbca satu dialog antara duit RM50 dan RM1...

2 2 duit ni telah berdialog seperti dibawah....renungkan lah....

* Duit RM1 telah bertemu dengan RM50 dan bertanya: " Oit,lama tak nampak, mana ko pergi?" RM50 menjawab, " Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola, Naik STAR Cruise, gi KK naik AirAsia, lepak One Utama, konsert AF, M'sian Idol..tempat2 cam tuh lah. Eh, ko camner lak?" RM1 menjawab perlahan seraya menunduk, "Hmm..biasa lah.. Balik-balik tempat sama.. surau, masjid, surau... "

Bila kita baca mesti kita tersenyum sendirian kan??sebab bende yang kat atas ni aku rasa semua org buat..betul 
x??tetapi apa2 pun kalo kita nak menderma x kisah la berapa nilai nya asalkan kita ikhlas..tu bagi aku la....


 vs  

Saturday, August 13, 2011

Yey!!! Akhirnya mandi jua

Hampir 2 tahun x mandi ..akhirnya satu sejarah telah tercipta apabila motor yang aku bawak p rempit hari hari telah dimandikan pagi tadi...bukan aku x nk basuh..sejak amik dari umah sewa lama kat rawang dulu...mmg x de masa nak basuh..lagipun moto tu x de la kot sgt pun...cuma minggu lepas koto sgt sebab kene ujan masa blk keje...disebabkan kereta pun ada kat bengkel dan x de keja nak buat...aku basuh la NBM 3022 tu...habis basuh  moto terus package basuh garaj depan umah ni....hehe....

layan jugak ek bila lama x buat keje basuh moto ni..rasa sekejap je hehe..ye la kan selama ni basuh kete je...kurang2 sejam lebih hehehe...ni x smpai setengah jam dah siap....mesti moto aku suka sebab aku basuh dia..ye la kan selama ni asyik mandi hujan je kan...

My NBM 3022

aku kira beruntung la sebab cristiano ronaldo yang temankan aku basuh moto tadi..tapi tengok je la..x tolong langsung..die dok je tepi pagar tu...hampeh nye ronaldo...ronaldo cacat hehehe.....apa apa pun hari ni dah 13 hari kita berpuasa...so kepada semua selamat berpuasa..x lama dah nak raya...baju raya dah beli blum....???

Ronaldo kau dok diam2 kat celah pagar umah aku tu hehe

Friday, August 12, 2011

Kenali Kuih Paling Gangster

Salam & Hye kawan-kawan pembaca blog yang x seberapa ni..kalo korang dah baca sebelum ni ada entry pasal kategori kuih yang phat buat untuk korang...dan yang pasti kalo korang baca entry tu kompom la korang ketawa x pun senyum sorang-sorang.....bagi yang belum baca korang scroll je ke bawah atau pun korang klik je kat link ni Kategori Kuih Muih Yang Korang Patut Tau



Ok dalam kategori tu ada satu kategori kuih paling gangster dan kuih yang paling gangster adalah kuih lompat tikam...hehe...mungkin kuih mmg ganas kot ek..suka melompat dan tikam menikam...hehe...x la nama je kot...aku pun x tau camne nama kuih ni boleh jadi macam ni hehe...


Kuih lompat tikam adalah sejenis kuih tradisioanal yang popular di Malaysia terutama di negeri pantai timur seperti Pahang, Kelantan dan Terengganu. Kuih lompat tikam mempunyai 2 lapisan iaitu lapisan tepung yang biasanya bewarna hijau di bahagian bawah dan lapisan santan yang bewarna putih di bahagian atas. 2 Bahagian kuih dibuat tawar kerana ia dimakan bersama air gula merah atau gula kabung.


Aku pun baru mingu lepas makan kuih ni...actually x pernah makan tapi last week my wife beli so aku try jugak la makan...bleh tahan la..sedap jugak lebih2 lagi sesape yang suka makanan atau kuih yang manis-manis...tapi kalo x nak manis bleh jugak cuma ejas masa nak letak gula merah tu ...so sesape yang belum pernah makan cuba-cuba la ye..sesape yg dok pantai timur bese dah dengan kuih ni..


ni yg digaul ngan gula..selalu dijual dalam tuperware bulat


Thursday, August 11, 2011

"cik ana! nak kad raya tu!"


Pantun hari Raya :

balik ke kampung naik keretapi
naik keretapi kena plak berdiri
Sepuluh jari ku susun rapi
Ampun dan maaf kupohon di Aidilfitri

bakar lemang main meriam
main meriam di hujung kampung
bila raya semua melaram
habis raya poket pun kosong

TQ cik ana sebab buat segmen ni hehe...bagi korang yang nak join klik je kat gambar kat atas entry ni ok..see ya!!



SEGMEN PECAH PERUT ALEPRIDZ


Salam semua, pagi tadi aku g terjah blog si Alepridz ni so kebetulan dia tengah buat segmen yang bagi aku menarik..ditambah pula dengan kehebatan ajakan seorang rakan blogger iaitu SBK so aku pun join la segmen ni...

Ok cara bagaimana nak join senang je..korang kena ke blog ALEPRIDZ. Untuk lebih mudah korang klik je kat gambar di atas k untuk ke blog beliau..kat situ syarat penyertaan sume dah lengkap dah..follow je instructions nye....

Ayat berdasarkan tarikh lahir phat :

JANUARI - Aku cinta
22 -Siti Nurhaliza
Ungu -sebab aku cemburu

Ayat yang terhasil adalah :

AKU CINTA SITI NURHALIZA SEBAB AKU CEMBURU


Geng Mengaji yang bertuah kena tag : 



Kategori Kuih Muih Yang Korang Patut Tau

Bila sebut pasal kuih mesti korang semua terbayang kuih-muih yang korang suka makan 
kan??nak-nak skang ni bulan puasa..bak kata orang n9 "selero tu tajam yo" hehehe...ok sebelum korang makan korang perasan x yang kuih ni ada kategori jugak tau..bukan artis je ada kategori macam ABPBH tu...hehehe...apa apa pun korang baca la sendiri ya..aku pun dapat kat FB aku tadi hehehe....just for fun...



Kuih paling gangster= Lompat Tikam
Kuih paling sexy= Puteri Mandi
Kuih paling keji= Taik Itik
Kuih bajet cute= Cek mek molek
Kuih untuk awet muda= Seri Muka
Kuih paling alim= Kuih Ketayap
Kuih penyakit lelaki kronik= Batang Buruk
Kuih suka pukul= Kuih Lompang
Kuih dalam zoo= Badak Berendam
Kuih yang dicipta oleh Sam Polis Trafik= Sampreeeee ttttt
kuih yg bangun sendiri= kuih bangkit
kuih org x mandi= BAU-LU
kuih paling tenteram= kuih makmur
kuih paling lembap= kuih siput


Mesti korang senyum sorang-sorang kan baca entry ni...sape la punya idea ni hehe...aku tabik la....