Tuesday, March 29, 2011

Aktiviti-Aktiviti Aku (Layan Sajo)

Salam & Hye kawan2...lama dah x update blog ni..bulan Mac ni memang banyak aktiviti bagi aku..Semua melibatkan opis...Pertam sekali aku telah mewakili Pengarah Kraftangan Pahang telah menerima satu lawatan daripada PUSPANITA RISDA negeri Pahang.....ramai juga la peserta lawatan ni hampir 60 orang kesemua nya...alhamdulillah program tersebut berjalan dengan lancar...

Program kedua yang agak besar juagk bulan Mac ini adalah lawatan penenun-penenun ASEAN ke Institut Tenun Pahang Diraja Pulau Keladi Pekan Pahang...lawatan penenun ini telah turut disertai oleh KDYTM Tengku Puan Pahang...program ini disertai oleh lebih kurang 70 orang peserta dari pelbagai negara ASEAN seperti Indonesia, Thailand dan Filipina...

Satu lagi program adalah anjuran kelab sukan Kraftangan Malaysia Pahang..perlawanan persahabatan Bola Tampar dengan KRT Taman Pandan yang memang terletak berhampiran dengan pejabat aku....dah lama tak bersukan..sekali bersukan amik kau semua sakit-sakit....korang layan la gambar-gamabr kat bawah ni ek...adios...


usha camne cara menenun yang betul

ala-ala pic kawen hahaha

baru lepas kena ABC

AJK terlibat




1st set jd cameraman je..

semangat-semangat 



Lawatan PUSPANITA RISDA

Selesai program lawatan penenun ASEAN


Friday, March 25, 2011

Gempa Bumi di Myanmar (semakin dekat dengan Malaysia)

Salam & hye kawan-kawan semua...belum pun reda dengan kejadian gempa bumi di negara matahari terbit disusuli tsunami yang dasyat dengan korban nyawa yang banyak...dunia di kejutkan lagi dengan satu lagi gempa bumi di Myanmar....

Gegaran yang berlaku di kawasan pedalaman ini bagaimanapun boleh dirasai hingga ke Bangkok kira-kira 800 kilometer dari tempat di mana gempa dikesan...gempa bumi ini berukuran 6.8 skala ritcher berlaku di Utara Bandar Taichileik iaitu di kawasan pergunungan sepanjang semapadan Myanmar dan Thailand. Gegaran turut dirasai di Hanoi...
Dianggarkan 65 orang telah terkorban dan 111 mengalami kecederaan akibat gempa bumi ini..angka ini mungkin menigkat lagi kerana masih ramai mangsa yang masih belum ditemui...nampak nya gempa bumi semakin lama semakin hampir dengan negara kita....Marilah kita sama-sama berdoa semoga negara kita dijauhi dari sebarang bencana alam yang besar yang boleh memusnahkan negara kita..semoga Allah swt menjauhkan segala bencana daripada negara kita...

Friday, March 18, 2011

Raja Lawak 5 ( milik siapa?? )

Salam & Hye kawan2 semua...korang layan raja lwak tak? aku setiap jumaat malam memang confirm layan raja lawak ni kat umah...sedar tak sedar malam ni dah gelanggang akhir dah....untuk musim yang ke 5 ni....dari musim pertama sampai la ke musim ke lima ni, apa yang aku tengok memang negara kita mempunyai ramai bakat lawak...nak-nak dalam raja lawak ni...bukan sahaja persembahan lawak dari peserta tetapi gelagat dua pengacara iaitu Zizan dan Johan memang tak boleh tahan...mereka berdua ni memang berbakat ..nak nak kalau bab bab meniru gaya selebriti...

Ok untuk malam ni 3 peserta akan berentap di pentas final...2 kumpulan 1 solo....kumpulan balas, kumpulan R2 dan juga Man..dari apa yang aku perhatikan dari minggu pertama..memang ketiga-tiga finalis ni memang layak berada di pentas final....mereka memang mempunyai bakat dalam melawak ni...ini juga menunjukkan rakyat negara kita telah benar-benar memilih peserta berdasarkan bakat dan bukan nya berdasarkan populariti atau sememangnya peserta tersebut mempunyai ramai teman atau peminat....

Bagi aku peserta yang buat persembahan terbaik akan jadi juara malam ni...tidak kira la balas ke, R2 ke atau Man..masing-masing punya kekuatan persembahan masing-masing...aku mendoakan semoga mereka melakukan persembahan paling terbaik mereka.Bagi korang siapa juara???



Friday, March 11, 2011

Saman Oh Saman (ala la la tok jgn saman)

Salam & hye kawan2 semua..semoga berada dalam keadaan sihat sejahtera hendak Nya....aku saje nk tulis sebab terpanggil nak luahkan perasaan aku...(no heart feelings ok!!!)....just pendapat bebas dan cerita aku je...

Entry kali ni nak cite pasal bayar saman la kan hehe....semalam last day diskaun saman dan sape2 yg x byr selepas semalam nama mereka akan di BLACKLIST oleh pihak JPJ....so sape yg kene tu paham2 je la....aku tgk kat berita mmg fenomena last day bayar saman ada kat mane2 je smlm..seluruh Malaysia beb....
Tp x paham aku (gaya leman raja lawak) nape masa yg begitu panjang sebelum ni x nk plak byr...last2 hari last jugak nk byr...hahaha...apa da....pastu yg best sekali ada jawapan2 yg x masuk akal...x dpt cuti la xde masa la...sibuk la...hbs smlm g byr reramai tu dpt plak cuti....ade mase plak..x sibuk plak......

confirm kena saman ni ;-)

Maaf cakap la kan...mmg org Malaysia suka kot berpusu-pusu last2 minit bende2 camni....pastu bile system jammed ke problem ke mula la salahkan pejabat pos la polis la....aku bukan nk salah sesiapa.....tapi kene saman tu salah sape...???salah yg bawak kenderaan tu la kan...x kan salah org yg jln kaki lak...org yg dok kat umah ke..hahaha.....so fikir2kan lah....kalo x nk byr saman patuhi la undang2....so kalo dah kene saman bwk2 la byr.....kepada sesape yg terasa..(i'm sorry!!!)

Thursday, March 10, 2011

Hujan Air di Kuantan (mcm lagu Ana Raffali la plak)

Salam & Hye kawan2...

Lama gak aku x update entry ni hehe..busy memanjang (konon) haha....nk jadikan cerita dah masuk 3 hari dah hujan lebat kat Kuantan ni....senario nya sama je....dalam pukul 3-4 pagi ujan turun dengan lebat...membawak la ke pukul 10 pagi....benti kul 10 kul 11 kang ujan semula..begitu la tiap2 hari selama 3 hari ni...

Wife aku dah stat keje jadi kete aku di yg bawak....6.50 pagi die dah kuar g keje beza ngan aku yg kuar g keje 7.50 pagi hehehe...wife aku kesian gak kat aku so dia nk jugak anta aku g keje tp aku malas sebab awal sgt...xpe aku bwk moto je..baju ujan kan ade.......

2 hari pegi keje dalam hujan...hari ni je nasib baik skit..kul 9 br ujan turun.....masa hari isnin samapi je opis dah pukul 8.03 minit so merah la punch card aku...masa punch card plak bos aku dok kat situ...rilek je die ckp.."tu la hang ada keta x mau bwk keja" ...dlm hati aku bos kau x tau kot wife aku dah stat keje hehe...xpe la janji aku samapi kat opis..x basah pun...sebab baju hujan yg pak mertua kau bg tu mmg terbaik..polis punya baju hujan la katakan haha....

tapi bila pikir2 semula..best jugak..dah lama x rasa pengalaman bwk moto dlm ujan ni....ye la kan dah ade kete..teringat zaman2 mula keje dulu..bwk moto je..xde kete lg..dating pun nek moto balik kampung pun nek moto.....ujan panas semua dengan moto..pengalaman berharga bagi aku.....

ujan2 layan gak kalo kena teh o panas..huhu

Saturday, March 5, 2011

Jawatan Kosong / Job vacancies




Salam & Hye kawan2...hari ni aku nak kongsi beberapa jawatan kosong...so kepada kawan2 yang tengah cari keje 2...sila la tgk2 k...good  luck jugak kepada yang apply....war2 kan jugak kepada kwn2 anda yang tgh cari keje.....

KOPERASI KAKITANGAN FELCRA (M) BERHAD Pemohon adalah dipelawa dari kalangan anak Anggota KKF (M) Bhd untuk mengisi kekosongan jawatan berikut : KERANI KEWANGAN - Sijil Pelajaran Malaysia (Kepujian Dalam Bahasa Melayu dan lulus Subjek Matematik). - Boleh menggunakan komputer dengan baik. - Boleh melakukan kerja dengan pengawasan minimum. - Keutamaan kepada yang mempunyai pengalaman dalam bidang berkaitan..keterangan lanjut klik disini
Permohonan adalah dipelawa daripada WARGANEGARA MALAYSIA dan keutamaan adalah daripada rakyat Negeri Sembilan Darul Khusus yang berkelayakan dan berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan adalah untuk mengisi kekosongan jawatan-jawatan seperti berikut :- BIL JAWATAN & GRED KUMPULAN PERKHIDMATAN JADUAL GAJI JUMLAH KEKOSONGAN & TARAF JAWATAN sila klik pada disini


Applications are invited from suitably qualified candidates with calibre to apply for the following position:- Jawatan Tarikh Tutup Food and Beverage Crew 19/03/2011 Senior Manager Training, Finance & Administration 15/03/2011 Senior Manager Training, Management & Development 15/03/2011.For more details please click here

Wednesday, March 2, 2011

Bercuti di Kampung

Salam & Hye kawan2 semua...

Pada minggu lepas aku dan isteri telah pulang ke kampung aku di Inas, Negeri Sembilan....hari ahad 27 Feb 2011 majlis tunang kat umah sedare aku...so aku plan nak blk awal skit...habis je keje kul 5 petang hari Jumaat minggu lepas aku terus balik umah dan siap2 untuk gerak balik kampung.....kalo ikut kan perjalanan balik dari kuantan ke kuala pilah lebih kurang 2 jam 1/2 ke 3 jam..tu pun bergantung la kepada jumlah kenderaan yang ada sepanjang perjalanan..kalo kurang lori2 besar cepat la skit sampai kalo bnyak lambat la skit....

Dalam pukul 6.30 petang aku dan isteri aku gerak ke Taman Tas sebab ada budak opis aku nk tumpang balik Pilah jugak...so dlm kira-kira kul 9.30 aku pun sampai la kat kampung umah mak aku....mak ayah aku dah readykan dah nasi untuk kami mkn...sodap tu sambal udang beb....hehehe.....hbs mkn lepak2 jap pastu tido...penat tu drive....
Keesokan nya aku xde plan apa2 cuma mungkin pergi tolong2 kejap kat umah yang nak kenduri esok tu....so ape lagi pagi2 lagi dah on lappy layan FIFA Manager 2011 hahaha...ngamuk wife aku hehehe....pas mkn tgh hari aku tido kejap dan dlm kul 5 aku g la umah sedare aku tu...tolong2 goreng ayam dan buat keje ape yg ptt....mlm tu ade karok umah die tp aku x larat nk join hehe.....

So sampai mase kenduri mcm bese la org bleh tahan ramai..aku ngan abg ipar aku dan beberapa org lain busy la siapkan air, readykan pinggan mangkuk sume tuk mkn tgh hari....dlm kul 2 lebih sume dah setel aku pun blk umah mak aku...pakcik n abg ipar aku kate nk mancing kat kolam sebelah umah..wife pakcik aku nak ikan keli...sekejap je naik 5 6 ekor hehe....pas 2 aku pun siap2 nk gerak semula ke Kuantan..rase x puas plak dok 2 hari je kat kampung....


bersama Alang yang bertunang



sukses


Kolam (nmpk je kecik byk ikan tu ;-))

Hasil Pancingan

Tuesday, March 1, 2011

Tahniah kepada Norhayati Abd Rahman

Salam & hye semua....

Sape yang baca entry aku sebelum2 ni pasti tau kan..pengalaman horror masa wife aku g interview kat satu company ni...so hari ni aku nak kongsi korang satu cerita best jugak la....nk jadikan cerita dalam pukul 11 lebih tadi ada satu panggilan dari wife aku....dia cakap dapat panggilan keje....alhamdulillah...syukur ke hadrat Allah SWT kurniakan rezeki bagi kami suami isteri.....so dikesempatan ini aku nak ucapkan tahniah la kepada Norhayati Abd Rahman aka Wife aku sebab dpt keje GSTT pendidikan khas walaupun secara kontrak....
Makne nye pengorbanan melalui berbagai-bagai pengalaman interview yang lain memberikan hikmah yang sebalik nya kepada wife aku....so hari ni wife aku stat daftar kat sekolah tu....tp die ckp die debar-debar jugak..sebab x penah ada pengalaman mengajar budak2 pendidikan khas ni..sebelum ni pun pengalaman 2 tahun mengajar student yang normal......

Syukur jugak sebab wife aku x dihantar jauh untuk bertugas....sebab wife aku target kalo dpt job ni mesti PPD hantar area Bentong...tp Alhamdulillah...sekolah yang bakal isteri aku bertugas lebih kurang 15 minit perjalanan dari rumah kami....sebelah je taman rumah mertua aku.....so sekali lagi Tahniah untuk wife aku...luv u so much ;-*...(yela dah 2 bulan dok kat umah boring je wife aku hehehe...x senang duduk cr keje)

Followers yang ke 600

Salam & Hye kwn2 semua..

Hari ini just nak adknowledge salah seorang geng blogger yang bertuah....hehe..bukan sebab ape pun sebab die jadi followers "phat corner" yang ke 600....aku xde award atau hadiah pun nk bagi just buat entry ni khas untuk follower tersebut.....

Geng kita yang bertuah tu ialah....CHUCKY_BELLE...so korang jgn lupa jenguk2 la blog kawan kita sorang ni k....kepada semua promote2 la "phat corner" supaya lebih ramai followers pada masa akan datang......