Tuesday, December 20, 2011

Kisah Seram Abang Polis

# sebelum melangkah lebih jauh adalah dinasihatkan kepada semua yang berumur 13 tahun ke bawah sila dapatkan nasihat atau tunjuk ajar orang yang lebih tua kerana cerita ini mungkin akan menakutkan anda..begitu juga bagi mereka yang lemah semangat mintak sape2 teman kan masa baca cerita ini.


Begini cerita nya :


Kejadian berlaku di sebuah balai polis di Batu Kikir, Negeri Sembilan. Ini adalah kisah benar yang telah diceritakan sendiri oleh tuan empunya badan kepada uwan saya dan uwan saya yang menceritakan kepada saya.



Hari itu seperti biasa pukul 7.00 malam En Kassim bertugas di balai polis. Tiba-tiba balai polis telah menerima satu panggilan yang mengatakan ada satu kemalangan maut telah berlaku berhampiran dengan Pekan Batu Kikir..alah dekat-dekat dengan jambatan bosi tu..


En Kassim dan beberapa anggota nya bergegas ke tempat kejadian..sampai di tempat kejadian dilihat nya sebuah kereta telah bertembung dengan sebuah motosikal...kereta itu tidak la teruk sangat tahap keremukan nya tetapi motosikal tersebut totally hancur.


Apa plak nasib penunggang nya? bisik hati En Kassim..tak jauh dari situ nampak orang ramai tertumpu kepada satu tubuh yang terbujur di tepi jalan..tak lain tak bukan tubuh penunggang motosikal.Nafas nya sudah tiada maknanya dah meninggal dunia. En Kassim dan anggota nya menguruskan mayat tadi untuk dihantar ke hospital Kuala Pilah. Selesai semua nya En Kassim pulang semula ke pejabat.


Jam sudah menunjukan pukul 12.00 malam.En Kassim habis duty pukul 6 pagi esok..kebetulan rakan pejabat  beliau ada kecemasan dan perlu balik ke rumah.Tinggal En Kassim seorang diri di balai tersebut.Tiba-tiba dia teringat wajah mayat yang diuruskan nya senja tadi..
Bulu tengkuk nya mula meremang di tambah pula angin yang berlalu menambahkan lagi sejuk malam itu..dan masa itu juga la En Kassim teringat kata-kata nenek nya tentang pengurusan mayat.Nenek nya pernah bagi tau yang mayat ni kadang-kadang ada badi dan boleh lekat pada kita..


En Kassim rasa badan nya tidak sedap dan tidak seperti biasa..'aku kena badi mayat tadi ke' bisik beliau..'x boleh jadi ni aku kena mandi ni' kata nya lagi..dalam cahaya yang samar-samar di tambah bulan yang dilitupi awan En Kassim memberanikan diri untuk pegi mandi di bilik air belakang pejabat nya..


Dalam perjalanan ke bilik air dia rasa macam ada sesuatu yang mengekori nya..seperti akan ada kelibat..semua bulu yang ada pada En Kassim meremang..seram sejuk badan En Kassim.  Beliau gagahi juga dan sampai ke bilik air..
Semasa mencuci muka En Kassim tekejut beruk sebab ada seperti suara yang mengganggu beliau dan memanggil manggil...jantung beliau dah nak jatuh dah bedebar takut takut hantu mayat eksiden petang tadi ganggu beliau....


sekali lagi suara itu berbunyi "pssstt" pssstt"...


bertambah takut En Kassim..bukan sahaja suara tersebut tetapi disulami juga dengan bau yang sangat wangi...


"pssst" "pssst" sekali lagi bunyi dan bau wangi...kali ini En Kassim dah nekad apa nak jadi jadi la dia nak lawan jugak hantu tu..dan cari dari mana datang nya bunyi tadi....


rupa-rupa nya AMBI PUR la yang bunyi tadi tu..ambi pur memang la wangi...suspen je la En Kassim ni hahaha


p/s : aku penah dgr cite ni dan di olah dengan gaya aku

Monday, December 19, 2011

Ramai nya gay kat Malaysia

Ini bukan kisah Tyson Gay pelari 100 meter US yang sering bagi cabaran kepada Usain Bolt tapi kecoh  satu dunia pasal pasangan gay kahwin kat dublin..si Ariff Alfian Rosli kahwin dengan pasangan gay nya yang seorang mat salleh..bukan mat salleh woo si Ariff tu tapi melayu beragama Islam rakyat Malaysia.Dengar cerita dia ni student tajaan Petronas yang dikatakan hilang sebelum ni.


Dunia memang dah nak sampai ke penghujung nya kan? so marilah sama-sama kita betulkan apa kekurangan dalam diri kita untuk kita tambah....paling x tahan si Ariff ni kawin dengan pasangan gay dia pakai baju melayu tu..malu siot negara, agama dan bangsa kita..siap cium molot tu.....




Ke manakah akidah beliau kan? hanya beliau sahaja yang boleh menjawab nya...tp memang mengejutkan betul berita ni..lebih mengejutkan berita yang dilaporkan dalam sebuah akhbar popular juga melaporkan yang negara kita Malaysia mempunyai 30000 gay melayu..kalo melayu dah tentu-tentu Islam kan agama mereka...


Ini memang membimbang kan..tapi benda ni pasti ada seorang yang paling suka..korang pun mesti tau siapa kan...ala yang nak buat event Merdeka Sexuality ( betul kan aku kalo salah ) si Ambiga tu la...sengalll....


Tapi statistik yang ada ini memang bahaya ..bahaya kepada lelaki sebab ramai lelaki nak kan lelaki..so kena jaga-jaga bontot...takut terkena..mintak dijauhkan selisih malaikat 44 sebab nabi x ngaku umat wei.....


p/s : sama2 kita doa semoga Ariff tu diberi petunjuk untuk kembali ke jalan hidup yang lurus semula

Tuesday, December 13, 2011

Info tentang shoutbox / kotak jerit kita

Salam kepada semua sahabat-sahabat. Hari ini phat nak kongsi sedikit info berkaitan shoutbox. Aku percaya kebanyakan blog mesti ada tempek shoutbox kat blog masing-masing kan..tak ketinggalan jugak aku..aku pun ada shout box..kat atas blog lagi aku letak dengan harapan orang yang datang blog aku tinggal kan tapak tangan ke kaki ke ibu jari kiri ke...tak kisah asal kan ada tinggal jejak....ini memudahkan aku untuk terjah balik sahabat-sahabat aku yang singgah ke "phat corner"


Tapi kerap jugak aku tengok ada blogger ni yang aku tak berapa pasti mereka ini sedar atau tidak, atau mungkin tidak tahu yang kadang-kadang mereka telah buat satu perkara yang merrugikan mereka sebenarnya. Contoh terbaik aku cerita berdasarkan gambar kat bawah .

1. Korang lihat nama yang ditinggalkan oleh seorang sahabat kat shout box phat.Memang betul ada nama dia kat situ tapi sayang nya dia x masuk kan link blog beliau...jadi phat tak boleh nak terjah blog itu melalui shout box phat so rugi la kan...mungkin kawan-kawan kita yang lain nak terjah pun tak boleh so rugi kat situ.


2. So bagi mereka yang baru dan yang tak tau link blog korang mesti la diisi pada ruangan website pada shout box tu. Bila kita tinggalkan jejak kat blog orang dengan mudah mereka bleh klik je nama kita untuk terus ke blog kita


3. Akhir sekali kalo nak check senang je..bagi nama yang lengkap kat shoutbox, nama tu mesti ada line, kalo x de line tu maksud nya kita x isi la dalam ruang website tu..ok nak kata tuto bukan tuto tapi x kisah la janji kita semua dapat sama-sama kongsi ilmu atas pengalaman kan ;-)


p/s : masa aku guna shoutmix tp sekarang aku guna cbox..ye la kan dgr2 nak kena byr plak huhu


Tuesday, December 6, 2011

Mak banjir...air dah naik

Kejadian berlaku di sebuah kampung di pinggir bandar Kuantan..perkampungan ini memang agak rendah di selalu dinaiki air jikalau hujan turun tidak berhenti-henti selama 3 hari..pasti air akan naik busuk2 pun paras buku lali mesti naik ...pendek kata memang naik la air masuk ke rumah a.k.a banjir 





Fakrul bukan nama sebenar seorang pelajar POLISAS dan sedang mengikut Diploma kejuruteraan Mekanikal semester 4 di poli tersebut.Muka boleh tahan la.Ramai jugak awek-awek poli yang nak kan si Fakrul ni tapi simpan dalam hati je la sebab hati Fakrul ini dah dimiliki...


pinjam google


Nak dijadikan cerita, sekarang ini bulan 12 kan...politeknik seluruh Malaysia bercuti..jadi si Fakrul ini memang tak buat apa kecuali duduk sahaja di rumah konon-konon nak jadi anak yang baik.Tapi siang je dia duduk rumah malam keluar lepak main snuker.

Bulan 12 jugak musim hujan kan..sila rujuk ramalan cuaca di entry sebelum ini..jadi kampung Fakrul dah 2 hari hujan tak berhenti-henti..air parit dan sungai disekitar dah mula nak melimpah...dan saat-saat yang ditunggu akhirnya tiba...hari ini masuk hari yang ketiga hujan terus turun..


Dalam benak Fakrul berkata "malam ni kompom banjir ni kalo hujan x benti, aku kena stand by ni" .oleh itu Fakrul amik keputusan untuk tido di ruang tamu dengan bertilam kan toto.Konon nak tido-tido ayam la kang kalo air naik dia leh jadi hero untuk selamat kan semua family dia..


Tapi entah macam mana dia leh tido mati..Hujan terus turun dengan lebatnya...lebih kurang 2 jam selepas itu kira-kira jam 3 pagi rumah Fakrul yang sunyi sepi itu telah dikejutkan dengan satu jeritan yang datang nya tidak lain tidak bukan dari suara Fakrul sendiri.


"mak banjir ..baniir ..banjir air dah naik....selamatkan diri selamatkan diri "......orang dalam rumah bergegas mendapatkan Fakrul....mak nya terkejut....bila dia tengok x de pun banjir....pang!!!!!!!!!!!! mak Fakrul bagi back hand kat Fakrul..." ini bukan banjir ini kencing atas toto!!!!!!!!!!!!!!!" kata mak Fakrul....


Fakrul yang pening2 susu terkedu + merah muka sebab malu...semua ahli keluarga ketawa berdekah-dekah...siap ada yang guling-guling..dengar cite nenek Fakrul masih lagi dalam wad HTAA sebab x benti gelak....wakakakaka....


pinjam Google


p/s : cerita ini rekaan semata-mata tidak ada kene mengena dengan yang hidup atau yang meninggal dunia....satu lagi kalo kencing jangan lupa istinjak

Thursday, December 1, 2011

Video beruang sepak orang




Video ini dah lama dah ..aku layan zaman-zaman study Uitm dulu..dok layan blues kat opis teringat plak ..jadi aku cari kat u tube ada plak...so korang layan la ye....

mana beruang tu belajar martial art pun aku x tau ....tapi ini adalah antara video iklan kelakar yang patut korang tengok.....mesti sakit telur beruang tu kena sepak kan kan hehehe

p/s : visual kurang jelas





Friday, November 25, 2011

Lawak Hari Ini : Asal Usul Denmark

Dipetik dari buku sejarah peradapan dunia tingkatan 4 Anggur SMK Tamil Bertam Ulu Jaya, Melaka

Arakian telah tertulis dalam kitab maktub sejarah-sejarah asal usul negara dunia,tersebut sebuah kisah bagaimana kisahnya negara Denmark mendapat nama untuk negaranya. Adapun, Makcik Rabeah, seorang pencuci kapal layar milik tentera portugis yang berasal dari Tampin, Nogori Sombilan. Ketika Kapal layar portugis mendarat di Melaka, makcik Rabeah telah meng'apply'kan kerja tukang cuci didalam kapal tersebut. Setelah lebih 3 tahun Portugis menjajah Melaka, kini tibalah masa untuk mereka meninggalkan Melaka. Makcik Rabeah yang sangat rajin dan disayangi oleh ketua Portugis itu turut dijemput untuk ikut belayar meninggalkan melaka. Maka makcik Rabeah kenelah ikut sambil membawa 11 orang anak lelakinya. 
Arakian setelah sepurnama belayar, tibalah mereka di sebuah negara yang tidak diketahui namanya. Maka inginlah dijajah juga oleh orang portugis ini. Maka mendaratlah tentera Portugis untuk menyerang, namun tentera negara itu sudah bersiap sedia untuk menahan asakan tentera portugis. Akhirnya semua tentera portugis mati dalam peperangan. Tinggallah makcik rabeah dan 11 orang anaknya. Mereka ditangkap dan dibawa ke hadapan raja. Raja itu bertanya kepada makcik Rabeah " Hoi pompuan tua, tahukah kau nama negara ini?". Makcik Rabeah pun berkata "tidak tahu tuanku!". "Ciss..Pompuan bodoh, nama negara ini pun kau tak tau." tempik Raja. 

ehsan pakcik google

Makcik Rabeah terasa malu apabila beliau dikatakan bodoh dihadapan anak-anaknya. Lalu makcik Rabeah menjerit ke anaknya. "Tak guno punya anak, namo negaro ni pon ekau tak tau, sapo bodo? Mak ko ekau bodoh?". Lalu anak pertamanya menjawab " Den mak". Ditanya berulang-ulang kali dan kesemua anaknya menjawab "den mak". Raja yang tak paham bahasa nogori tu mendengar berulang-ulang kali sebutan 'den mak' lalu berkenan pula dengan perkataan itu. Raja terus menamakan negara mereka sebagai nama DENMARK kerana nama lama negara mereka sangat buruk iaitu 'LOMBU'. Lalu makcik rabeah dilepaskan dan 11 org anak mereka dilatih untuk menjadi pemain bolasepak negara denmark.

P/S : Owh ini kisah nya..Sedara mara aku ramai la kat denmark nmpk nya hahahahahahahahahaha..dah Jumaat dah wei hari ni tamo stress2...dah nak cuti 3 hari dah ni hahahahaa

Saturday, October 22, 2011

Pakaian Bundle atau Pakaian Baru??

Aku nak tanya korang. Apa pandangan korang tentang pakaian bundle..?Pakaian bundle ni adalah pakaian terpakai yang diambil kebanyakan nya dari US atau Japan dan dijual di negara kita oleh tokey2 bundle.

Aku pun salah seorang kaki bundle sebelum ni...dulu zaman bujang-bujang aku jarang beli baju yang baru maksud aku baju yang jual kat pasaraya..aku lebih suka beli kat bundle je....bukan sahaja murah dari biasa tapi kalo pandai pilih atau cari silap-silap kita bleh dapat baju atau seluar yang masih macam baru dan juga berjenama....

Tapi satu je la bundle ni kan...baju atau seluar yang dijual tu dah kena pakai sebelum ni ..jadi sesape yang layan bundle ...bila dah dpt baju atau seluar jangan la terus pakai tapi basuh la dulu ya...takut la nanti ada jangkitan penyakit kulit ke ye x??

Pengalaman layan bundle mmg banyak dan best sekali dapat beli baju n seluar jenama dengan harga murah..contoh masa kat Jengka aku dapat t shirt Polo original RM 10 je..kain nye cantik lagi...cuma tag die je koyak..( dah mcm baju FOS/Reject Shop je kan..) Satu lagi dapat beli 2 3 jeans Levis dengan harga RM 30 je sehelai...pastu dalam poket siap dapat 1 dollar lagi...tp bundle mmg tempat aku nak cari t shirt yang cantik2...korang bayangkan dah la cantik harga plak kalo pandai tawar leh dapat RM8 sehelai..byk tu jimat lagi satu banyak baju-baju kat bundle ni RARE dan ada kat oversea je...hehehe...

So korang macam mana...?tp pompuan aku rasa jarang layan bundle ye x?? tapi tu dulu la..semenjak 2 menjak abang ko ni dah kawen org umah abg x bagi beli baju bundle hehe

ehsan encik google

Saturday, October 8, 2011

kisah benar!!! cikgu & anak murid

Cikgu Nur Alia merupakan seorang guru kaunseling yang baru sahaja berkhidmat di sebuah sekolah di pinggir bandar Kuala Lumpur. Beliau merupakan seorang cikgu yang amat disukai disekolah berkenaan kerana sifatnya yang lemah lembut dan mudah mesra dengan pelajar. Di sekolah, beliau sering menegur dan bertanya pada pelajar jika mereka mempunyai sebarang masalah yang boleh menggangu pembelajaran mereka.

Sehinggalah pada suatu hari, ketika cikgu Nur Alia sedang berjalan menuju ke kantin sekolah, beliau ternampak seorang pelajar yang sedang berdiri seorang diri di hujung padang melihat rakan-rakannya bermain bola sepak. Lalu beliau pun menegur pelajar tersebut.

“Dari tadi cikgu tengok awak ni termenung je..awak ada masalah ke??”

Pelajar tersebut yang sedang asyik melihat rakan-rakannya bermain bola hanya menggeleng-gelengkan kepalanya sahaja tanpa menoleh memandang beliau. Oleh kerana terlalu lapar, beliau meninggalkan pelajar tersebut dan terus pergi ke kantin.

Setelah selesai makan, beliau pulang ke bilik kaunseling di mana di situlah tempat beliau bekerja dan memberi kaunseling kepada pelajar sekolah berkenaan. Ketika sedang berjalan, beliau ternampak pelajar yang ditegurnya sebentar tadi masih lagi berdiri ditempat yang sama. Kini cikgu Nur Alia yakin yang pelajar tersebut mempunyai masalah. Lalu beliau pun menegur pelajar berkenaan sekali lagi.

“Dari tadi cikgu tengok awak berdiri kat sini. Kawan-kawan awak main bola tapi awak tengok je..awak ada masalah ke? Kalau ada cerita la pada saya. Saya boleh tolong. Saya ni kan cikgu kaunseling kat sekolah ni.”

Pelajar tersebut memandang cikgu Nur Alia dengan dahi berkerut. Cikgu Nur Alia pun berkata lagi.

“Jangan malu..saya tahu awak ada masalah. Dari tadi saya tengok awak berdiri kat sini je…”

Lalu pelajar itu pun menjawab.

“Saya berdiri kat sini sebab saya penjaga gol….” wakaka





Friday, October 7, 2011

Wednesday, September 21, 2011

Cara nak tukar layout baru Facebook kepada yang lama / asal

 
Klik pada picture utk lebih jelas

Dalam tengah hari tadi sesape yang ada FB memang dikejutkan la dengan pembaharuan kepada layout FB kita terutama bila kita tekan modul HOME...dan akan keluar satu kotak kat tepi belah kanan kita se akan akan RSS Feed Twitter...dan sebarang peng 'update tan' yang dilakukan oleh kawan-kawan kita kan kita dapat lihat kat tepi belah kanan tu......bagi aku elok guna yang lama sebab agak pening kat situ maklum la dah tua-tua ni....so bagi yang suka lay out baru teruskan dan sesape nak tuka kepada yang lama semula sila rujuk gambar kat atas sumbangan Puan Alyani

Ok langkah2 yang perlu diambil ialah :

1. Go to Setting
2. Go to LANGUAGE
3. Change language ENGLISH (US) to ENGLISH (UK)

Yey Kembali Kepada Asal Yey



Thursday, January 20, 2011

Cara-cara mengatasi stress mengikut cara Islam

Salam & hye kawan2 pembaca semua...

Setiap dari anda semua mesti pernah merasa tertekan atau stress kan?x kira la disebabkan ape..tp yang penting nye mesti stress disebabkan sesuatu masalah kan? contohnya masalah tempat kerja, pelajaran, keluarga, cinta dan macam-macam lagi la masalah....so kat sini aku nk kongsi skit info tentang cara nak atasi atau kurangkan stress tersebut...cuba lah amalkan k......


  • Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk
Jiwa kita akan menjadi tenang jika membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. Para pelajar misalnya, disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulang kaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah dingati.
  • Perbanyakkan membaca Al-Quran
Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca Al-Quran walaupun satu ayat. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca Al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. Oleh itu, jadikanlah Al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu.
  • Banyakkan Solat Sunat
Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah, kita disuruh membanyakkan amal ibadat kita sehari-hari. Antaranya, dengan mendirikan solat sunat. Solat sunat hajat, solat sunat taubat, solat sunat tasbih adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. Kita bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah.
  • Selalu berdoa kepada Allah
Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya. Ini bererti kita disuruh berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat, tengah malam, pagi sebelum waktu Subuh, malam hari raya, ketika waktu azan dan iqamah. Insya-Allah, Allah akan memakbulkan doa setiap hamba-Nya yang benar-benar ikhlas. Namun, kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak akan datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh.Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa. 
  • Bersangka baik dengan Allah
Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba-Nya. Oleh itu, kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu.
  • Lakukan kegiatan luar seperti bersukan
Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cerdas akan membentuk otak yang cergas. Segala tekanan sewaktu bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti luar yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh.
  • Amal diet dengan disiplin yang kuat
Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan salah satu faktor tekanan sewaktu bekerja. Oleh itu, cara untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. Diet yang tidak terkawal akan menyebabkan kegemukan dan menimbulkan penyakit kronik yang lain seperti lemah jantung, darah tinggi, kencing manis.
  • Menangis dengan sepuas hati
Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. "Luaran lain hati lain" ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan, mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. Sebagai contoh, mereka akan sentiasa gembira bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha Mengetahui. Maka dengan itulah, menangis dilihat sebagai salah satu cara kita dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi di tempat kerja.
  • Hargai kebolehan diri sendiri
Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Apabila kita mempunyai keyakinan diri, maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. Apa yang penting ialah, kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria. 
  • Cintai diri sendiri
"Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain". Jelas daripada maksud sepotong hadis ini, kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman.