loading...

Latest Post

Friday, April 14, 2017

Resipi Donat Cheese Dan Cara Membuatnya


Hari ini berbekalkan kuasa Fb Viral oh Viral admin ingin kongsikan kepada anda semua pembaca setia phat dot my Resipi Donat Cheese Dan Cara Membuatnya. Dikatakan bahawa donat cheese ini akan menjadi pencabar kepada kuih keria gula melaka yang sedang memegang ranking kuih paling panjang beratur untuk membelinya.Jadi apa kata anda buat sendiri. Bukan apa admin dah tolong carikan dah ni Resipi Donat Cheese Dan Cara Membuatnya. Jadi apa tunggu lagi pergi lah kedai cari bahan.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Donut Cheese adalah :-


4 cawan tepung gandum
3 sudu besar merjerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar gula
1/2 cawan air suam
1/2 cawan air
1 peket mauripan
Sedikit garam
Cheese slice

Cara-cara membuat Donat Cheese yang mudah-mudahan menjadi dan sedap adalah :


1) Ambil setengah cawan air suam larutkan gula , yis segera dan kacau sehingga sebati . Biarkan sampai yis mengembang dalam 20 minit .
2) Tepung gandum tadi ramas dgn marjerin , susu dan garam sampai sebati .
3) Bila yis dah mengembang . Masukkan yis tersebut ke dalam tepung tadi diselang seli dgn setengah cawan air sehingga menjadi doh yg tidak melekat di tgn.
4) Rehatkan doh dalam 30 minit , tutup doh tersebut dgn kain basah .
5)Selepas 30 minit , doh tersebut dah naik . Tumbuk doh tersebut untuk mengeluarkan angin .
6) Boleh canaikan doh tersebut , jgn tebal sangat dan terlalu nipis sangat . ( untuk cheese saya buat dgn menekap kan menggunakan cawan minuman plastik ). Kalau donut biasa saya gunakan acuan donut .
7) Sebelum menggoreng donut tersebut . Rehatkan donut itu selama 30 minit supaya ia mengembang dgn cantik .

SEKIAN SELAMAT MENCUBA
Read More

Tuesday, April 11, 2017

Jangan Takut Kahwini Gadis Negeri Sembilan


Orang luar dari Negeri Sembilan semestinya takut untuk mengahwini gadis dari Negeri Sembilan. Kerana apa kerana mereka semua tidak faham tentang adat perpatih yang diamalkan di Negeri Sembilan. Jadi anda Jangan Takut Kahwini Gadis Negeri Sembilan. Jika anda seorang lelaki yang mempunyai buah hati gadis Negeri Sembilan anda perlu baca dan hadam apa yang admin kongsikan ini.

Pastinya anda pernah mendengar lagu Gadis Jolobu dendangan Waris dan Dato' Hattan bukan? Antara bait-bait lirik lagu tersebut ada menerangkan berkaitan perbincangan dalam artikel ini. Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio Jangan salah anggap napo lobihkan pompuan Sobab laki boleh hidup kalau campak dalam hutan. Nampak tak pada lirik pun dah secara dasarnya menerangkan kenapa perempuan mendapat harta pusaka tersebut.

Untuk lebih jelas jom kita baca artikel di bawah ini. “Tanah adat ini adalah tanah yang turun temurun daripada nenek moyang sesuatu keluarga“. Cuba fahamkan ayat tersebut. Kalau seorang lelaki menikahi perempuan Negeri Sembilan, buat apa dia nak sentuh atau ambil harta pusaka sebelah isteri beliau? Itu bukan hak beliau pun. Amboi, kalau dah datang sehelai sepinggang tak kan nak ambil hak atau harta isteri jika berlaku perceraian kot? Itukan tanah adat keluarga sebelah isteri… harta pusaka yang dah sedia ada sebelum lelaki tersebut menikahi isterinya lagi…
 
Isu adat perpatih adalah berkaitan dengan tanah adat iaitu tanah pusaka yang diturunkan kepada saudara sebelah perempuan. Ianya tidak berkaitan dengan harta sepencarian.sedikit panduan untuk jejaka yang mempunyai pasangan gadis NS. Sila faham betul2 ye.
Adat Perpatih ini memang mementingkan kaum wanita tetapi bila bab harta ia hanya terpakai untuk HARTA PUSAKA SAHAJA.
 
Apa itu harta pusaka?
Harta pusaka ialah tanah (biasanya) yang diwarisi oleh ibu yang akan diturunkan kepada anak perempuan bongsu sahaja. Jadi harta ini sajalah yang si suami tidak boleh ambik. Bukan harta sepencarian.
 
Apa itu harta sepencarian?
Harta yang yang dibeli selepas berkahwin dengan gadis NS.
Jadi sekiranya jejaka luar berkahwin dengan gadis NS dan anak perempuan bongsu adalah jejaka yang paling beruntung kerana telah mempunyai tanah harta pusaka yang lazimnya dijadikan tapak untuk membuat rumah banglo.
 
Jadi kenapa kata kalau bercerai tinggal sehelai sepinggang? Itu kerana kalau sisuami tinggal di atas tanah pusaka bukan rumah yang dibeli bersama. Si suami terpaksa keluar dari rumah yang dibuat atas tanah pusaka. Untuk kebaikan bersama, dinasihatkan jangan buat rumah atas tanah pusaka. Memang itu akan jadi risiko sekiranya bercerai. Kalau rumah itu dibeli bersama dengan isteri, itu sudah menjadi harta sepencarian. Jadi tak timbul isu keluar sehelai sepinggang...
Read More

Monday, April 3, 2017

Kerajaan Isytihar 24 April 2017 Cuti Umum


Berita baik untuk seluruh rakyat Malaysia apabila Kerajaan Isytihar 24 April 2017 Cuti Umum. Ini adalah bersempena Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-15, Sultan Muhammad V. Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa, berkata pengisytiharan hari kelepasan am tambahan itu dibuat berdasarkan Seksyen 8 Akta Hari Kelepasan Am 1951 (Akta 369) bagi Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan. 

Bagaimanapun, katanya bagi Sabah dan Sarawak, kerajaan negeri yang berkenaan diminta mengambil tindakan mengikut undang-undang negeri masing-masing. "Sultan Muhammad V dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 pada Selasa, 13 Disember 2016 menggantikan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-14, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah yang tamat tempoh pemerintahan baginda pada 12 Disember 2016. 

"Sehubungan itu, kerajaan dengan perkenan Yang di-Pertuan Agong ke-15 akan mengadakan dua acara utama sempena pertabalan baginda. "Istiadat Pertabalan akan diadakan pada pagi hari Isnin, 24 April bertempat di Balairung Seri, Istana Negara manakala, pada sebelah malam diadakan Majlis Santapan Diraja di Dewan Santapan, Istana Negara," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini. 

Beliau berkata, selain itu dua acara lain akan turut diadakan pada 20 April ini iaitu majlis bacaan Yasin, doa selamat dan solat hajat bertempat di Masjid Putra, Putrajaya disusuli Pameran Raja Kita pada hari Selasa, 2 Mei di Muzium Diraja (Istana Negara lama).

Sumber : BH Online
Read More

Tuesday, February 28, 2017

Pendaftaran Online Tahun 1 Sesi 2018 dan 2019


Pastinya ramai ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang akan melangkah ke alam persekolahan tahun 1 pada tahun 2018 dan tahun 2019. Oleh hal yang demikian, admin ingin kongsikan kepada semua ibu bapa di luar sana link untuk Pendaftaran Online Tahun 1 Sesi 2018 dan 2019 melalui laman sesawang Kementerian Pendidikan Malaysia.

Jadi anda ibu bapa perlu mengambil perhatian tentang beberapa perkara sebelum anda mendaftarkan anak anda melalui sistem Pendaftaran Online Tahun 1 Sesi 2018 dan 2019 ini. Perkara yang perlu anda lihat dan ambil perhatian adalah :

Siapakah yang perlu daftar untuk kemasukan tahun 1 pada 2018 dan 2019?
Mereka yang perlu mendaftar adalah kanak-kanak Warganegara Malaysia yang lahir:

Tarikh Lahir 2 JAN 2011 - 1 JAN 2012
Tahun Persekolahan 2018

Tarikh Lahir 2 JAN 2012 - 1 JAN 2013
Tahun Persekolahan 2019

Pendaftaran secara atas talian di : https://public.moe.gov.my

Tarikh Pendaftaran dibuka: 1 Mac 2017 - 30 April 2017

Adakah yang tahun persekolahan 2019 perlu mendaftar juga?

  • Ya, pendaftaran dibuka awal 2 tahun sebelum.
Siapakah yang perlu mendaftarkannya?
  • Ibu Bapa
Untuk maklumat penuh cara-cara bagaimana untuk mengisi borang pendaftaran ini anda semua boleh merujuk rajah bergambar dengan hanya klik di SINI
Semoga bermanfaat untuk semua.Mohon untuk anda kongsikan kepada yang lain.
Read More

Friday, February 24, 2017

Fungsi My Story Pada Aplikasi Whatapps

Beberapa hari ini terdapat perubahan kepada interface atau fungsi media sosial Facebok. Fungsi My Story ini telah dimulakan oleh Instagram diikuti oleh Facebook dan terbaru oelh Aplikasi Whatapps. Ramai yang tahu untuk menggunakan fungsi Facebook Story dan Instagram Story tetapi admin pasti ramai yang kurang arif Fungsi My Story Pada Aplikasi Whatapps. Jadi admin ingin kongsikan kepada anda pembaca semua tentang Fungsi My Story Pada Aplikasi Whatapps yang admin ambil dari laman popular TV14.MY

Selepas beberapa ketirisan sebelum ini, kini WhatsApp turut memperkenalkan fungsi seumpama Facebook Stories dan Instagram Stories pada aplikasi mereka, dinamakan sebagai WhatsApp Status. Seperti ramai sedia maklum, WhatsApp sedia menyediakan fungsi “Status” pada aplikasi mereka sejak sekian lama. Walaubagaimanapun, ia sekadar perkongsian teks, dan pengguna perlu secara manual melihat profil anda untuk membaca status teks yang dikongsikan – atau melihatnya melalui buku alamat.

Kini, perkara berkenaan berubah. WhatsApp mengatakan kini “Status” berevolusi, dan membolehkan pengguna merakamkan gambar atau video, seterusnya menambah emoji atau teks sebelum ia dikongsikan bersama rakan-rakan lain di WhatsApp. Berbeza dengan sebelum ini juga, WhatsApp membuat perubahan pada antaramuka, dan kini menyertakan tab khusus dinamakan Status untuk memaparkan kemaskini daripada rakan-rakan anda.

Seperti biasa, pengguna boleh berinteraksi dan secara tidak langsung menjadikan aplikasi WhatsApp lebih sosial berbanding sebelum ini. Pelbagai perkongsian yang dilakukan juga akan hilang selepas tempoh 24 jam, dan WhatsApp mengatakan perkongsian ini melalui penyulitan – sama seperti penghantaran dan penerimaan mesej supaya ia tidak dilihat pihak ketiga.

WhatsApp mengatakan fungsi ini diperkenalkan bersempena dengan ulang-tahun ke-8 mereka yang jatuh pada 24 Februari ini. Seperti kebiasaan, WhatsApp akan memperkenalkan ciri baru ini secara berperingkat kepada semua pengguna – sama ada Android, iOS atau Windows Phone – bermula hari ini.
Read More