Gambar Sekitar Kejadian Ribut Di Pandamaran Klang

Posted by phat dot my on Tuesday, October 21, 2014

Gambar Sekitar Kejadian Ribut Di Pandamaran Klang

Berikut admin kongsikan beberapa Gambar Sekitar Kejadian Ribut Di Pandamaran Klang yang berlaku petang tadi.

Ada juga yang memberitahu bahawa berlaku puting beliung di Pandamaran Klang tetapi admin tidak pasti sama ada dakwaan itu benar atau sebaliknya.

Oleh itu jom sama-sama kita lihat Gambar Sekitar Kejadian Ribut Di Pandamaran Klang tersebut.

Continue Reading

Penjelasan Ustaz Iqbal Berkaitan Program " I Want To Touch A Dog "

Posted by phat dot my

Penjelasan Ustaz Iqbal Berkaitan Program " I Want To Touch A Dog "

Assalamualaikum,

Alhamdulillah dan segala syukur untuk Allah SWT.
Cuaca sosial media pada ketika ini agak panas berhubung program "I Want To Touch a Dog", yang saya terlibat secara langsung di dalamnya untuk memberi perkongsian ilmu, setelah mendapat tahu program ini telah mendapat izin dari pihak MAIS.

Pada awalnya, penganjur program, Syed Azmi, menjemput saya untuk mengisi slot ilmu. Saya merasakan ini adalah peluang yang baik untuk menyampaikan mesej Islam kepada Muslim dan non-Muslim, dan alhamdulillah sehingga kini mereka masih menghubungi saya untuk bertanyakan perihal Islam dengan lebih lanjut.

Saya difahamkan bahawa tempat perkongsian ilmu diasingkan dari tempat anjing-anjing berkumpul.

Saya akui yang saya terlepas pandang bahawa program ini disalah tafsir malah diambil kesempatan oleh setengah pihak untuk menggalakkan masyarakat Melayu awam bermesra-mesra dengan anjing tanpa sebab. Saya tidak pernah terfikir perkara ini boleh berlaku seolah-olah saya yang menggalakkannya.

Saya memenuhi jemputan ini, dan menjelaskan kepada yang hadir mengenai hukum-hakam yang jelas menurut mazhab Syafi'e, seperti yang terdapat dalam fatwa JAKIM. Dibawah ini saya sertakan lampiran yang difotokopi sebanyak 500 helai dan diedarkan kepada mereka yang hadir.

Saya ingin JELASKAN disini bahawa saya TIDAK BERSETUJU dengan aksi peluk,cium anjing yang dilakukan pada hari tersebut oleh peserta-peserta program.

Saya juga jelas menerangkan,tidak dibenarkan menyentuh anjing tanpa sebab yang perlu.

Saya terkilan kerana pihak media hanya menyebarkan sebahagian ucapan saya yang seolah-olah saya menyokong perbuatan tersebut, manakala bahagian hukum hakam tidak disebutkan oleh pihak media .

Saya memohon maaf secara terbuka di atas segala kecelaruan dan kepincangan yang berlaku. Iktibar dan pelajaran yang berharga saya perolehi dari apa yang telah berlaku. Saya mengharapkan program ini pada masa hadapan dapat dilakukan dalam suasana yang lebih menghormati sensitiviti masyarakat setempat.

Terima kasih di atas segala kritikan dan teguran yang membina. Saya yakin segalanya ada hikmah dari Allah. Semoga dengan pengalaman ini mematangkan lagi diri saya dalam liku-liku perjuangan dakwah.

Video di SINI

Mohd Iqbal Parjin aka Ustaz Iqbal Zain Al Jauhari
Continue Reading

Resipi Jeruk Mangga Asam Boi Mudah Dan Senang

Posted by phat dot my

Resipi Jeruk Mangga Asam Boi Mudah Dan Senang

Bahan-bahan

1) 3-4 biji mempelam
2) 7 biji asam boi
3) Sedikit garam
4) Gula ( lebihkan pun boleh )
4) 3 biji cili padi ( lebihkan jika nak pedas )


Cara-cara

1) Masukkan semua bahan dalam balang
2) Gaul sebati/goncangkan bekas
3) Masukkan dalam peti ais lebih kurang 5 jam / semalaman
4) Sedia untuk dimakan


p/s :

Admin pernah rasa jeruk epal asam boi memang terbaik

SUMBER
Continue Reading

Video Penerangan Hukum Sengaja Pegang Anjing - Ustaz Azhar Idrus

Posted by phat dot my

Video Penerangan Hukum Sengaja Pegang Anjing - Ustaz Azhar Idrus

Kita di Malaysia baru-baru ini dikejutkan dengan satu program yang dinamakan "i want to touch a dog" yang melibatkan beberapa umat Islam dilihat melalui gambar dengan sengaja membelai, menyentuh dan memeluk anjing.

Oleh hal demikian admin kongsikan satu Video Penerangan Hukum Sengaja Pegang Anjing - Ustaz Azhar Idrus yang mudah untuk kita faham tentang berkaitan ini semoga semua mendapat manfaat.

Jangan lupa untuk kongsikan juga dengan orang lain.


Continue Reading

Gambar "Rare" Dollah Salleh, Zainal Abidin Hassan dan Fandi Ahmad

Posted by phat dot my


Gambar "Rare" Dollah Salleh, Zainal Abidin Hassan dan Fandi Ahmad

Pastinya anda semua kenal dengan Dollah Salleh, Zainal Abidin Hassan dan Fandi Ahmad bukan. Legend bola sepak zaman 80-90 an. Dollah Salleh dan Zainal lagenda bola sepak Malaysia manakala Fandi Ahmad lagenda bola sepak Singapura.

Tadi belek-belek blog dan FB beberapa sahabat terjumpa pula Gambar "Rare" Dollah Salleh, Zainal Abidin Hassan dan Fandi Ahmad. Jika diikutkan pada tarikh yang tercatat pada gambar tersebut tahunnya adalah 1991.

Ketika itu mereka bertiga beraksi untuk pasukan Pahang.

Sekarang masin-masing sudah pun menjadi jurulatih. Dollah Salleh juga sedang memegang jurulatih skuad kebangsaan iaitu Harimau Malaya.

Macam mana menarik ke tidak? Rare ke tidak gambar tu?
Continue Reading

Respons Ustaz Kazim Elias Berkaitan Kempen "i want to touch a dog"

Posted by phat dot my on Monday, October 20, 2014

Respons Ustaz Kazim Elias Berkaitan Kempen "i want to touch a dog" 

Bila buka media sosial penuh dengan perkataan "i want to touch a dog" begitu juga dengan gambar muslim dan muslimah dengan pelbagai gaya sedang memegang haiwan yang bernama anjing atau dalam bahasa inggeris nya dog.

Admin pun tak berapa pasti apa sebenarnya kempen "i want to touch a dog" ni sehingga kan penuh timeline FB dengan perkara ini jadi disebabkan banyak sangat salah faham apa kata kita baca apa yang dicoretkan oleh Ustaz Kazim Elias berkaitan perkara ini.Berikut adalah Respons Ustaz Kazim Elias Berkaitan Kempen "i want to touch a dog"

Salam sejahtera..Kempen Saya Mahu Sentuh Anjing.. Hurmm satu kempen utk mmbuang stigma bg Org Muslim n khususnya org Melayu kononnya.. Siap bwk dalil kisah org masuk syurga krn bg minum kpd anjing lg.Membela anjing utk jg kebun utk jg keselamatan rumah utk mengesan barang jenayah tidaklah dilarang malah harus didlm Islam.Tetapi nak dijadikan sbg binatang peliharaan spt kucing ayam dll tidaklah boleh dipndg ringan krn ianya melibatkan urusan ibadat seharian.Mana boleh saja2 bela, saja2 nak pegang. Sebab apa nak pegang? Isu apa?Nak jdkan anjing sbg apa? Mula2 pegang pastu bela ,pastu masuk dlm rumah pastu? Pastu?Binatang mughalazah ini mcm babi jugalah mugahalazahnya, lepas ni buat la kempen pulak pegang babi dgn melawat ke pasar babi lepas tu melarat ke makan babi pulak.Ini semua ada agenda halus utk meliberal n mempluralkan agama. Tidaklah salah pegang anjing, tp apa sebabnya sampai buat kempen?Nape x buat kempen ke masjid ke? Kempen menerima hudud ke kempen menerima konsep Kalimah Allah yg sebenarnya ke.. Inilah jarum halus yg dicucuk kpd umat Islam agar menjadi fahaman liberal n plural.. Nnt akan ada yg kata knp ustaz bising isu anjing knp x bising isu memegang bukan mahram x bertudung dll, yg itu pun berkali2 dah saya tegur n nasihat tp dlm bab kempen anjing ni, ianya satu gerakan yg cukup halus utk menghalalkan sesuatu yg sudah diharamkan dan dimulakan dgn satu kempen secara kecil2an yg akhirnya akan merubah n menidakkan hukum dan itulah tujuan asalnya.Berhati2lah dgn kempen sebegini, lepas kempen arak mai anjing pulak lepas ni apa pulak?Jgn lepas ni buat kempen babi pulak dgn alasan bahawa babi skrg dah bersih dah diternak dlm aircond dah mengamalkan tahap kebersihan mematuhi piawaian antarabngsa.Halusnya kempen anjing ini namun sayang ada segelintir umat Islam yg tidak cukup halus matahatinya utk meneliti....

Banyak lagi kempen yang bagus untuk umat Islam kan kenapa kempen ini jugak diadakan.
Continue Reading

Gambar Kemalangan Motosikal Kuasa Tinggi Di Karak

Posted by phat dot my on Sunday, October 19, 2014


Gambar Kemalangan Motosikal Kuasa Tinggi Di Karak

Berikut adalah beberapa gambar sekitar kejadian kemalangan motosikal berkuasa tinggi di highway Karak.

Gambar Kemalangan Motosikal Kuasa Tinggi Di Karak menunjukkan motosikal tersebut telah terbakar.

Menurut laporan motosikal tersebut bertembung sesama sendiri setelah mengelak sebuah lori terbalik.

 
Continue Reading

Gambar Najwa Mahiaddin Bertudung

Posted by phat dot my on Friday, October 17, 2014


Gambar Najwa Mahiaddin Bertudung

PETALING JAYA: Inilah Gambar Najwa Mahiaddin Bertudung Penyanyi Najwa Mahiaddin masih belajar untuk menyesuaikan diri apabila membuat keputusan untuk berhijab selepas pulang mengerjakan ibadah haji pada Selasa lalu.

Pegawai perhubungan awam penyanyi wanita itu, Joe Saiful, berkata, Najwa, 28, bagaimanapun memberitahu, semasa dalam proses menyesuaikan diri ini, pelbagai perkara boleh berlaku sama ada dia mahu berubah dengan imej baharunya itu ataupun kekal kepada penampilan sebelum ini.

"Memang Najwa sudah bertudung selepas menunaikan haji baru-baru ini. Tetapi dia pun tidak berani mengulas panjang mengenai perkara tersebut kerana risau sekiranya, imej itu bersifat sementara sahaja.

"Kerana itu juga dia tidak memuat naik sebarang foto dirinya bertudung di Instagram. Bagaimanapun dia berharap imej itu akan kekal, Insya-Allah," katanya.

Najwa kini berada di Singapura untuk menjayakan persembahan pada Anugerah Planet Muzik (APM) yang akan berlangsung pada Jumaat (hari ini).

Sementara itu, Joe berkata, pihaknya bersama Najwa sedang membuat penelitian dan kaji mengenai imejnya itu.

"Setakat ini, apa yang dilihat dalam gambar yang saya berikan adalah imej tudung yang dipakai Najwa sekarang. Tetapi pihak kami tetap akan mengkaji pelbagai gaya tudung bersesuaian untuk Najwa tampil di khalayak.

"Lagipun Najwa seorang yang sederhana tetapi tetap memiliki elegan yang tersendiri. Nantikan saja imejnya pada acara APM malam ini," ujarnya.

Dalam perkembangan lain, Najwa yang sudah pun tamat pengajiannya di Berklee College of Music Boston, Amerika Syarikat (AS) hujung tahun lalu ingin memberi fokus kepada karier nyanyiannya di negara ini.

Najwa yang bernaung di bawah syarikatnya sendiri iaitu Nada Biru Muzik Sdn Bhd akan menjalinkan kerjasama dengan syarikat rakaman Sony Music Malaysia bagi penerbitan albumnya akan datang. - mstar

Continue Reading