Latest Post

Monday, May 22, 2017

Semakan Keputusan EGTukar 2017


Adakah anda salah seorang daripada guru-guru yang memohon untuk bertukar pada tahun ini. Jika ia mungkin tahun ini adalah rezeki bagi anda. Kerana mengikut laporan sebuah akhbar baru-baru ini, dikatakan 9000 permohonan pertukaran guru telah diluluskan. Jadi kepada semua jom buat Semakan Keputusan EGTukar 2017 hanya di SINI.

Untuk semakan egTukar 2107 ini anda perlu ketahui 2 perkara iaitu :-

1. Semakan dibuka pada 22 Mei 2017 bermula jam 6.00 petang

2. Semakan penempatan pertukaran yang diluluskan dibuka pada 30 Mei 2017

Jadi kepada semua yang terlibat jangan lupa untuk menyemak hari ini 22 Mei 2017 bermula jam 6.00 petang. Kepada yang berjaya untuk permohonan kali ini tahniah admin ucapkan. Kepada yang tidak berjaya anda boleh mencuba untuk memohon semula pada sesi yang berikutnya.
Read More

Thursday, May 18, 2017

Kes David Teo dan Mat Over Selesai


Sesi Dialog Transformasi Nasional TN50 Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bersama penggiat Seni di Seri Perdana, di Putrajaya bertukar kecoh seketika apa secara tiba-tiba telah berlaku satu insiden yang amat mengejutkan. Ia melibatkan Datuk David Teo dan pelawak Mat Over. Selepas beberapa ketika kekecohan tersebut berlaku mereka berdua kembali semula untuk berdamai di depan YAB Perdana Menteri. Admin petik laporan akhbar berkenaan Kes David Teo dan Mat Over Selesai di depan YAB Perdana Menteri. Gambar dan berita dari Harian Metro Online.

“SAYA tak rasa apa yang saya buat itu keterlaluan kerana tindakan berkenaan untuk mengajarnya cara beradab terutama di hadapan pemimpin yang menjadi tuan rumah pada acara ini. "Saya juga tidak kesal dengan tindakan ini kerana sikap David tidak menghormati Perdana Menteri dan Rosyam selaku moderator. Sepatutnya sebagai rakyat Malaysia perlu ada adab dan hormat-menghormati," kata pelakon dan pelawak Sulaiman Yassin atau lebih terkenal dengan panggilan Mat Over.

Mat Over menampar penerbit filem dan drama Datuk David Teo sehingga sesi Dialog Transformasi Nasional TN50 Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bersama Penggiat Seni di Seri Perdana, di Putrajaya, malam ini, terhenti seketika. David ditampar oleh Mat Over di hadapan Najib dan perantara program, Datuk Rosyam Nor .

Insiden bermula apabila David menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap Rosyam yang tidak memandang ke arah tempat duduknya, sebaliknya memberi fokus kepada penonton di barisan hadapan. David menyifatkan tindakan Rosyam tidak adil kerana tidak memberi laluan kepada mereka di barisan belakang untuk bertanya soalan dan menyuarakan pandangan.

Dalam kekecohan mempertahankan pendapat masing-masing, Mat Over secara tiba-tiba meluru ke depan pentas bagi memberi amaran kepada David supaya tidak kurang ajar sambil menampar muka penerbit itu. Di sebalik kekecohan itu, Najib dan Rosyam tetap meneruskan dialog sehingga ke penghujung acara sehinggalah David dan Mat Over dibawa masuk semula ke dalam dewan untuk bertemu Najib bagi menyelesaikan perkara itu secara baik.

Mereka berdamai dengan bersalaman sambil disaksikan Najib dan Rosyam. David dan Mat Over turut bersalaman dengan Najib dan Rosyam. Mat Over berkata, dia sudah berfikir dahulu sebelum menampar David kerana menganggap cara penerbit filem dan drama itu kurang ajar.

David dan Mat Over bermaafan dan bersalaman selepas berlaku kekecohan di hadapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Rosyam Nor pada Program Dialog Transformasi Nasional 2050 (TN50) bersama Segmen Penggiat Seni di Dewan Bankuet, Seri Perdana.

Dalam pada itu, David tidak sangka Mat Over boleh bertindak begitu kerana selama ini pun dia tidak mengenali pelakon itu. "Tiba-tiba saja dia meluru serta menampar dan saya terkena dahi saya. Saya hanya mempersoalkan tindakan Rosyam tidak menggunakan pentas bulat itu dengan sepenuhnya dan hanya fokus satu arah di depan saja sedangkan saya juga mahu bertanyakan soalan kepada Perdana Menteri. "Saya tidak akan mengambil sebarang tindakan undang-undang dan sudah memaafkannya," katanya
Read More

Wednesday, April 26, 2017

Pelajar Tahfiz Johor Mohamad Thaqif Meninggal Dunia



Ini berita yang baru admin terima sebentar tadi. Merujuk kepada laporan Awani sebentar tadi mengesahkan bahawa Pelajar Tahfiz Johor Mohamad Thaqif Meninggal Dunia. Pelajar madrasah tahfiz di Kota Tinggi, Johor dilaporkan telah meninggal dunia di Hospital Sultan Ismail (HSI) kira-kira jam 2.05 petang tadi. 

Perkara tersebut disahkan oleh ibu saudaranya, Dzuraidah Ahmad kepada Astro AWANI. Mohamad Thaqif Amin Mohd Gaddafie, 11, meninggal dunia sebelum sempat menjalani pembedahan untuk memotong tangan pelajar tersebut yang dijadual hari ini tidak dapat dijalankan berikutan keadaan jantungnya yang tidak stabil.

Mohamad Thaqif didakwa telah dipukul pembantu warden sehingga menyebabkan kedua-dua belah kakinya dipotong itu kini masih dalam pemantauan doktor.takziah diucapkan kepada ahli keluarga arwah. Dikesempatan ini admin ingin mengajak anda semua pembaca untuk sedekah kan Al-Fatihah untuk arwah.
Read More

Friday, April 14, 2017

Resipi Donat Cheese Dan Cara Membuatnya


Hari ini berbekalkan kuasa Fb Viral oh Viral admin ingin kongsikan kepada anda semua pembaca setia phat dot my Resipi Donat Cheese Dan Cara Membuatnya. Dikatakan bahawa donat cheese ini akan menjadi pencabar kepada kuih keria gula melaka yang sedang memegang ranking kuih paling panjang beratur untuk membelinya.Jadi apa kata anda buat sendiri. Bukan apa admin dah tolong carikan dah ni Resipi Donat Cheese Dan Cara Membuatnya. Jadi apa tunggu lagi pergi lah kedai cari bahan.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Donut Cheese adalah :-


4 cawan tepung gandum
3 sudu besar merjerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar gula
1/2 cawan air suam
1/2 cawan air
1 peket mauripan
Sedikit garam
Cheese slice

Cara-cara membuat Donat Cheese yang mudah-mudahan menjadi dan sedap adalah :


1) Ambil setengah cawan air suam larutkan gula , yis segera dan kacau sehingga sebati . Biarkan sampai yis mengembang dalam 20 minit .
2) Tepung gandum tadi ramas dgn marjerin , susu dan garam sampai sebati .
3) Bila yis dah mengembang . Masukkan yis tersebut ke dalam tepung tadi diselang seli dgn setengah cawan air sehingga menjadi doh yg tidak melekat di tgn.
4) Rehatkan doh dalam 30 minit , tutup doh tersebut dgn kain basah .
5)Selepas 30 minit , doh tersebut dah naik . Tumbuk doh tersebut untuk mengeluarkan angin .
6) Boleh canaikan doh tersebut , jgn tebal sangat dan terlalu nipis sangat . ( untuk cheese saya buat dgn menekap kan menggunakan cawan minuman plastik ). Kalau donut biasa saya gunakan acuan donut .
7) Sebelum menggoreng donut tersebut . Rehatkan donut itu selama 30 minit supaya ia mengembang dgn cantik .

SEKIAN SELAMAT MENCUBA
Read More

Tuesday, April 11, 2017

Jangan Takut Kahwini Gadis Negeri Sembilan


Orang luar dari Negeri Sembilan semestinya takut untuk mengahwini gadis dari Negeri Sembilan. Kerana apa kerana mereka semua tidak faham tentang adat perpatih yang diamalkan di Negeri Sembilan. Jadi anda Jangan Takut Kahwini Gadis Negeri Sembilan. Jika anda seorang lelaki yang mempunyai buah hati gadis Negeri Sembilan anda perlu baca dan hadam apa yang admin kongsikan ini.

Pastinya anda pernah mendengar lagu Gadis Jolobu dendangan Waris dan Dato' Hattan bukan? Antara bait-bait lirik lagu tersebut ada menerangkan berkaitan perbincangan dalam artikel ini. Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio Jangan salah anggap napo lobihkan pompuan Sobab laki boleh hidup kalau campak dalam hutan. Nampak tak pada lirik pun dah secara dasarnya menerangkan kenapa perempuan mendapat harta pusaka tersebut.

Untuk lebih jelas jom kita baca artikel di bawah ini. “Tanah adat ini adalah tanah yang turun temurun daripada nenek moyang sesuatu keluarga“. Cuba fahamkan ayat tersebut. Kalau seorang lelaki menikahi perempuan Negeri Sembilan, buat apa dia nak sentuh atau ambil harta pusaka sebelah isteri beliau? Itu bukan hak beliau pun. Amboi, kalau dah datang sehelai sepinggang tak kan nak ambil hak atau harta isteri jika berlaku perceraian kot? Itukan tanah adat keluarga sebelah isteri… harta pusaka yang dah sedia ada sebelum lelaki tersebut menikahi isterinya lagi…
 
Isu adat perpatih adalah berkaitan dengan tanah adat iaitu tanah pusaka yang diturunkan kepada saudara sebelah perempuan. Ianya tidak berkaitan dengan harta sepencarian.sedikit panduan untuk jejaka yang mempunyai pasangan gadis NS. Sila faham betul2 ye.
Adat Perpatih ini memang mementingkan kaum wanita tetapi bila bab harta ia hanya terpakai untuk HARTA PUSAKA SAHAJA.
 
Apa itu harta pusaka?
Harta pusaka ialah tanah (biasanya) yang diwarisi oleh ibu yang akan diturunkan kepada anak perempuan bongsu sahaja. Jadi harta ini sajalah yang si suami tidak boleh ambik. Bukan harta sepencarian.
 
Apa itu harta sepencarian?
Harta yang yang dibeli selepas berkahwin dengan gadis NS.
Jadi sekiranya jejaka luar berkahwin dengan gadis NS dan anak perempuan bongsu adalah jejaka yang paling beruntung kerana telah mempunyai tanah harta pusaka yang lazimnya dijadikan tapak untuk membuat rumah banglo.
 
Jadi kenapa kata kalau bercerai tinggal sehelai sepinggang? Itu kerana kalau sisuami tinggal di atas tanah pusaka bukan rumah yang dibeli bersama. Si suami terpaksa keluar dari rumah yang dibuat atas tanah pusaka. Untuk kebaikan bersama, dinasihatkan jangan buat rumah atas tanah pusaka. Memang itu akan jadi risiko sekiranya bercerai. Kalau rumah itu dibeli bersama dengan isteri, itu sudah menjadi harta sepencarian. Jadi tak timbul isu keluar sehelai sepinggang...
Read More